Uusi alku haussa

Koronan haavoittama hallitus joutuu taas panemaan talousohjelmansa uuteen uskoon. Pääministeri Sanna Marinin suosio on Sdp:n ryhmässä rapautunut.

Politiikka 15.04.2021 12:42
Teksti Tuomo Lappalainen ja Heikki Vento
Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk) ja pääministeri Sanna Marin (sd).
Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk) ja pääministeri Sanna Marin (sd). © Mikko Stig/lk

Hallitus muodostetaan talouden kehysneuvotteluissa 21. ja 22. huhtikuuta jo kolmannen kerran kuluvalla vaalikaudella. Viiden puolueen yhteistyö on takkuillut koko ajan.

Keskusta pakotti pääministeri Antti Rinteen (sd) eroamaan. Kaksi vuotta sitten hyväksytty hallitusohjelma on pölyttynyt ministereiden pöytälaatikoissa, kun joulukuussa 2019 aloittanut Sanna Marinin ministeristö on keskittynyt koronaepidemian nitistämiseen. Hallitukselta puuttuu henki ja nyrkki.

Ministereiden väsyminen ja hermojen kiristyminen ovat näkyneet julkisuudessa. Peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) ja elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) eivät siedä toisiaan.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) on valittanut avoimesti, että muut puoluejohtajat pysyivät vaiti ja kaatoivat vastuun kuntavaalien siirrosta hänen harteilleen. Marinilta kesti lähes viikon ennen kuin hän ilmoitti tukevansa Henrikssonin ehdotusta.

Avainsanat
Sisältö