Kiinalaisvakooja käytti tiedejärjestöä kulissinaan – sama järjestö maksoi perussuomalaisten kansanedustajien matkat

Amerikkalainen vakoilutapaus paljastaa, miten Kiinan tiedustelu käytti tiede- ja teknologiajärjestöä operaatiossaan.

Kiina
Teksti
Jarno Liski
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n tutkinta on kytkenyt kiinalaisen Jiangsun tiede- ja teknologiajärjestön merkittävään vakoilutapaukseen. Syyttäjän mukaan kiinalaismies esiintyi järjestön edustajana värvätessään teollisuusvakoojia.

Kyseessä on sama järjestö, jonka hankkeissa perussuomalaisten kansanedustajien Mika Niikon ja Ville Vähämäen entinen yhtiökumppani Hang Si on toiminut. Hang Si toi järjestön tuella suomalaisyrityksiä Kiinaan.

Järjestö maksoi Niikon ja Vähämäen Kiinan-matkan keväällä 2017. Matkan jälkeen miehet perustivat Kiinan valtion rahoittamaan teknologiakonserniin kytkeytyvän yrityksen Suomeen.

Kansanedustajien Kiina-kytkennät ovat olleet julkisen keskustelun kohteena sen jälkeen, kun Suomen Kuvalehti uutisoi 16. tammikuuta miesten yhtiöhankkeesta.

 

Jiangsu Science and Technology Association (JAST) on todellinen tiede- ja teknologiajärjestö, eikä ole viitteitä siitä, että se toimisi ainoastaan tiedusteluoperaatioiden kulissina.

Amerikkalainen vakoilutapaus kertoo kuitenkin konkreettisella tavalla siitä, miten Kiinan tiedustelupalvelu MSS käyttää järjestöä myös omiin tarkoituksiinsa.

FBI:n tekemään tutkintaan perustuva syytekirjelmä kertoo, miten Kiinan ulkomaantiedustelun työntekijä Yanjun Xu yritti värvätä ilmailuteknologiayhtiöiden työntekijöitä vakoojiksi.

Syytteen mukaan Xu toimi peiteroolissa ja esiintyi väärillä nimillä, eri yhdistysten edustajana.

Peiterooliensa turvin hän kutsui valikoitujen ilmailualan yhtiöiden edustajia pitämään seminaariesityksiä, joista maksettiin kaikkien kulujen lisäksi avokätisiä palkkioita.

Kiinalaisvakooja paljastui, kun yksi teollisuusvakoojaksi värvätty yhdysvaltalaisen ilmailuyhtiön työntekijä kertoi asiasta työnantajalleen. Yhtiö ja työntekijä alkoivat tehdä yhteistyötä FBI:n kanssa.

Työntekijän värvääminen oli alkanut Nanjingin ilmailu- ja avaruusyliopiston nimissä tehdystä yhteydenotosta. Työntekijää oli pyydetty pitämään esitelmää yliopistolla keväällä 2017. Yliopisto oli luvannut maksaa matkan kaikki kulut sekä 3 500 dollarin luentopalkkion.

Matkan aikana työntekijä oli tavannut tiedusteluvirkailija Xun, joka oli esittäytynyt JAST:n edustajana väärällä nimellä.

Tämän jälkeen Xu alkoi pitää yhteyttä värvättäväänsä ja pyytää häneltä yhä tarkempia ja salaisempia tietoja.

Lopulta työntekijä ja Xu sopivat tapaamisesta Belgiassa. Työntekijän oli määrä tuoda sinne työnantajansa liikesalaisuuksia, mutta tapaaminen olikin FBI:n ansa, ja Xu pidätettiin.

FBI:n mukaan Xu oli apulaisosastopäällikkö tiedustelupalvelun paikallisessa virastossa eli Jiangsun maakunnan turvallisuusministeriössä Nanjingin kaupungissa. Hän vastasi yhteydenpidosta useisiin tiedustelijoihin ulkomailla.

Syksyllä 2018 Yhdysvalloissa pidätettiin kiinalaisopiskelija, joka oli pitänyt yhteyttä Xu’hun.

Opiskelija oli kerännyt Xulle luottotietoraportteja sekä muuta taustatietoa puolustusteollisuudelle työskennelleistä amerikankiinalaisista asiantuntijoista.

FBI:n mukaan näitä tietoja oli määrä hyödyntää värväysoperaatioissa. Myös opiskelijalle Xu esiintyi Nanjingin ilmailu- ja avaruusyliopiston professorina.

Syytekirjelmästä ilmenee, että yliopisto oli mukana vakoiluoperaatiossa. Asiakirjasta ei selviä, miten JAST:n roolista on sovittu organisaatioiden kesken. Xu käytti joka tapauksessa samaa peiteroolia vuosien ajan.

 

Monet Kiinassa toimivat suomalaisyritykset toimivat nimenomaan Jiangsun maakunnassa ja tekevät yhteistyötä JAST:n kanssa. JAST on China Association of Science and Technology (CAST) -nimisen kattojärjestön paikallisosasto Jiangsussa.

Kansanedustajien yhteistyökumppani Hang Si on kertonut toimineensa kattojärjestössä tittelillä “johtava ulkomainen neuvonantaja” vuodesta 2009 lähtien.

LinkedIn-palvelussa hän kuvaa roolinsa liittyneen paikallisjärjestö JAST:n kanssa toteutettuun teknologiansiirtoprojektiin Suomen ja Jiangsun maakunnan välillä.

Suomen Kuvalehti kysyi Hang Si’ltä hänen toiminnastaan Kiinan hallinnon ohjaamassa tiedejärjestössä.

Hän kertoi sähköpostitse 18. tammikuuta, että hänen roolinsa järjestössä on vapaaehtoistyötä eikä hän ole saanut siitä palkkaa.

“China Association for Science and Technology on tiede- ja teknologiajärjestö. Sen tehtävä on edistää tiedettä ja innovointia… Myös Business Finland käyttää Jiangsun yhdistyksen palveluita auttaakseen suomalaisyrityksiä.”

 

JAST on maksanut suomalaisyritysten matkoja Kiinaan. Se kustansi myös Niikon ja Vähämäen matkan Nanjingiin ja Shanghaihin toukokuussa 2017.

Niikko ja Vähämäki eivät vastanneet tätä juttua varten esitettyihin haastattelupyyntöihin. Eduskunnan lahjarekisterin ilmoituksissaan he kertovat, että kyse oli vienninedistämismatkasta.

JAST:n verkkosivujen tiedotteen mukaan kansanedustajat tapasivat matkalla järjestön ja Jiangsun paikallishallinnon edustajia. Mukana olivat myös Hang Si ja ja Suomen valtion tutkimuslaitoksen VTT:n edustaja.

Kiinan-matkansa jälkeen Niikon, Vähämäen ja Hang Sin yhteinen yrityshanke näyttää edenneen pikavauhtia.

Kuukautta myöhemmin Niikko isännöi eduskunnassa tilaisuutta, jossa Kiinan valtion rahoittama Realmax Group etsi suomalaisia yhteistyökumppaneita. Myös Hang Si oli paikalla.

Vielä saman kesäkuun 2017 aikana Hang Si, Niikko ja Vähämäki perustivat yhdessä suomalaisen Realmax Oy -yhtiön. Niikko on kertonut osakkuuden kestäneen vain muutaman kuukauden.

Joulukuussa 2017 Realmax Groupin ja Kiinan valtion sijoitusyhtiön edustajat kertoivat miljoonan euron investoinnista “Vantaan-toimipisteeseensä”.

 

Niikon ja Vähämäen tarkoitusperät yhtiöhankkeessa eivät ole tiedossa. Niikon vastaukset ovat olleet ristiriitaisia. Vähämäki ei ole kommentoinut asiaa lainkaan.

Kansanedustajien yhteydet ovat herättäneet huolta mahdollisista Kiinan vaikuttamispyrkimyksistä. Niikko on kommentoinut aiemmin SK:lle pitävänsä tällaisia huolia “kaukaa haettuina”.

Niikko on ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja. Vähämäki puolestaan on valtiovarainvaliokunnan jäsen ja sen hallinto- ja turvallisuusjaoston puheenjohtaja.

Osa ulkoasiainvaliokunnan jäsenistä sekä muun muassa kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on vaatinut Niikolta lisäselvitystä yhteyksistään Kiinaan, kun eduskunta palaa istuntotauoltaan helmikuun alussa.

Kiinassa yritystoiminta on länsimaita vahvemmin valtion ohjauksessa. Kiinalaisten ja länsimaisten yritysten yhteistyöhankkeissa on esiintynyt epäilyjä laajamittaisesta teollisuusvakoilusta ja vaikuttamisoperaatiosta.

 

Tämä kansanedustajien ja kiinalaismiehen yhteistyön vaiheista tiedetään – kehitti aiemmin yritysten “deittisovellusta”

Kansanedustaja Mika Niikon ja kiinalaismiehen yhteistyön alkupisteen selvittäminen on vaikeaa, sillä miesten tutustumisesta kerrotaan toisistaan poikkeavia versioita.

Elämäkerrassaan Pysäyttämätön (2018) Niikko kertoo tutustuneensa mieheen vuonna 2013, kun hän osallistui tämän ja suomalaisliikemiesten perustaman vienninedistämisyhtiön avajaisiin Kiinassa.

Niikko kertoo lähteneensä Kiinaan Hermia Yrityskehitys Oy:n omistajan Pekka Jussilan pyynnöstä. Jussilan yritys oli perustanut Wuxin kaupunkiin tytäryhtiön yhdessä Hang Sin sekä kahden suomalaisen liikemiehen kanssa.

Kirjan mukaan toinen liikemiehistä, Esko Koikkalainen, esitteli Hang Sin kansanedustajalle.

“Mukana oli myös Unimuna-lentokenttätuolien kehittäjä Esko Koikkalainen – toiminnan mies, joka oli käytännössä nähnyt, miten pienet yritykset eivät saa oikeanlaista vientitukea. Esko tutustutti minut kiinalaiseen mieheen nimeltä Si Hang.”

“Tämä entinen Nokian työntekijä tunsi suomalaisen yritysmaailman ja viennin edistämisen haasteet. Si Hang oli aikanaan osallistunut Nokia-puhelimien vientiin Kiinan markkinoille ja myöhemmin avannut useille suomalaisille pienille yrityksille ovia Kiinaan”, kirjassa kerrotaan.

Esko Koikkalainen kertoo kuitenkin SK:lle, että ei osallistunut tilaisuuteen. Avajaisissa mukana ollut yhtiön perustaja Jussila sanoo samaa. Hänen mukaansa Hang Si ja Niikko tunsivat toisensa jo entuudestaan.

Koikkalainen kertoo kyllä esitelleensä miehet toisilleen, mutta se tapahtui Pekingissä. Vuotta hän ei muista.

Jussila puolestaan muistaa, että hänelle olisi kerrottu Niikon ja Hang Sin tutustuneen Kiinassa järjestetyssä konferenssissa, jonne oli kutsuttu parlamentaarikkoja. Niikko olisi pyytänyt mukaansa Koikkalaisen, joka puolestaan olisi kutsunut mukaan Hang Sin. Koikkalainen kiistää tämänkin.

“Jussilan mainitsemasta tilaisuudesta minulla ei ole tietoa, enkä ole ollut sellaisessa mukana”, hän sanoo.

Hang Si itse on kertonut SK:lle tuntevansa Niikon ja Vähämäen “eräästä bisneskonferenssista monien vuosien takaa”.

 

Vaikka tuttavuuden alku jää hämärän peittoon, marraskuun 2013 tilaisuudesta alkaen Niikon ja Hang Sin yhteyksistä on löydettävissä tietoa.

Kiinassa avajaisiaan juhlineen yhtiön nimi oli Wuxi China-Europe International Technology Transfer Center. Se käytti lyhennettä WiTTC. Niikko piti tilaisuudessa puheen, samoin paikallinen kommunistisen puolueen johtaja.

Hang Si tuli yhtiön johtajaksi. Hän sai Jussilan mukaan järjestettyä yhtiölle Jiangsun provinssilta yli 300 000 euron rahoituksen kehitysprojektiin.

Sen tarkoituksena oli kehittää yritysten “nettideittailualustaa” eli tietojärjestelmää, joka auttaisi suomalaisia ja kiinalaisia yrityksiä löytämään toisensa. Yhtiöt syöttäisivät järjestelmään tietoja omista tarpeistaan ja tarjoamastaan osaamisesta.

Yhtiön perustaja Jussila kertoo, ettei yritystietojärjestelmästä koskaan tullut mitään, sillä ohjelmisto oli vanhanaikainen ja huonosti toimiva.

LinkedIn-profiilissaan Hang Si kertoo edustaneensa projektissa yhtiönsä lisäksi Kiinan tiede- ja teknologiajärjestöä (CAST), jonka Jiangsun paikallisosasto JAST oli hankkeen yhteistyökumppani.

 

Kevään 2015 eduskuntavaaleissa Hang Si antoi Niikolle vaalitukea lähes 5 000 euroa. Niikko ilmoitti myöhemmin, että hän oli maksanut rahan takaisin, jolloin kysymys olikin ainoastaan vaalilainasta.

Samalla Hang Sin nimi poistettiin ilmoitukselta, koska lain mukaan lainanantajaa ei tarvitse ilmoittaa, vaikka summa olisikin suurempi kuin nimettömille lahjoituksille sallittu 1 500 euroa.

Syksyllä 2016 Hang Sin yhtiökumppani Hermia Yrityskehitys sai Suomen valtiolta 150 000 euron tuen toiminnan laajentamiseen Kiinassa.

Hermia Yrityskehityksen toimitusjohtajan Pekka Jussilan mukaan Niikko oli asiassa aloitteellinen: hän lupasi järjestää tuen kansanedustajien “joululahjarahoista” puoluetovereidensa avulla.

Käytännössä tukea esitti valtiovarainvaliokunta lisätalousarviota koskevassa mietinnössään. Valiokunnan varapuheenjohtaja oli tuolloin Niikon läheinen puoluetoveri Ville Vähämäki.

Jussilan mukaan Niikko ja Vähämäki eivät pyytäneet mitään vastapalveluksia tuesta.

Rahoitettu hanke ei Jussilan mukaan myöskään hyödyttänyt Hang Sitä, vaikka se perustuikin hänen osaomistamansa ja johtamansa WiTTC:n toimintamallin laajentamiseen eri kaupunkeihin Kiinassa.

Päinvastoin Niikko näytti pian unohtaneen koko yhtiön, Jussila kertoo.

Keväällä 2017 Hermian toimisto Shanghaissa oli juuri avautumassa. Sen työntekijät törmäsivät sattumalta Niikkoon ja Vähämäkeen, jotka olivat vierailemassa samassa toimistohotellissa.

Kansanedustajat olivat tuolloin JAST-järjestön maksamalla vienninedistämismatkalla. Jussila sanoo ihmettelevänsä, miksi miehet eivät olleet halunneet tai ehtineet tulla katsomaan, mitä Niikon järjestämillä “joululahjarahoilla” oli saatu aikaan.

Näihin aikoihin hiipui myös Hang Sin johtaman WiTTC:n toiminta. Jussilan käsityksen mukaan syynä oli se, että Hang Si oli jo kuukausien ajan salassa valmistellut Realmax-yhtiötään.

 

Niikko on ensin kertonut lähteneensä Realmaxin osakkaaksi, koska kiinalainen ei olisi voinut yksin perustaa yhtiötä.

Myöhemmin hän kertoi vain auttaneensa lomakkeiden täyttämisessä ja siinä tilanteessa spontaanisti merkinneensä osakkeita, kun tilaisuus tarjoutui.

Kansanedustajien ja Hang Sin Realmax-yhtiön perustamista edeltäneet tapahtumat eivät kuitenkaan viittaa hetken mielijohteessa tehtyyn päätökseen.

Kuukausi Kiinan-matkan jälkeen Niikko isännöi eduskunnassa tilaisuutta, jossa vieraina oli kiinalaisen Realmax-konsernin johtoa sekä Hang Si. Tilaisuudessa Hang Si esiintyi vielä WiTTC:n johtajana.

Saman kesäkuun 2017 aikana Niikko, Vähämäki ja Hang Si perustivat yhdessä Realmax Oy:n Suomeen. Niikko kertoo, että muutama kuukausi myöhemmin hän ja Vähämäki myivät osakkeensa ilman voittoa Hang Sille.

Niikon mukaan osakkeista luopuminen tapahtui samaan aikaan, kun miehet perustivat eduskuntaan vienninedistämisfoorumin. Tämä tapahtui lokakuussa 2017.

Kirjassaan Niikko kertoo foorumin perustamisen syyksi pettymyksen siihen, että häntä ei kelpuutettu mukaan aiemmin syksyllä järjestetylle valtion vientiyhtiön Finpron Kiinan-matkalle.

“Tarkoituksena on auttaa suomalaisia yrityksiä Suomessa ja ulkomailla. Lisäksi foorumi pyrkii muuttamaan eduskunnan suhtautumista kansanedustajien vienninedistämismatkoihin”, Niikko kertoo.

Uuden vienninedistämisfoorumin vieraaksi eduskuntaan saapui jo joulukuussa 2017 kiinalaisen Realmaxin johtoa sekä Kiinan valtion sijoitusyhtiön SDIC:n yksikönjohtaja.

Tiedotustilaisuudessa he kuvasivat Realmax Oy:n Realmax-konsernin Suomen-toimipisteeksi, johon tehtäisiin miljoonasijoitus kiinalaisella rahalla.

 

Niikko ja Vähämäki eivät ole missään yhteydessä julkisesti maininneet roolistaan yhtiön taustalla.

Epäselväksi on jäänyt koko yhtiön asema ja tarkoitus. Yhtiö myy älylaseja, joita on testattu muun muassa Suomen Ruokaviraston kokeilussa.

Yhtiön toiminta on ollut pienimuotoista ja tappiollista. Luvattua kiinalaista miljoonasijoitusta yhtiöön ei ole tehty.

Suomalaisyhtiö on myös edelleen Hang Sin ja yhtiön suomalaisen liiketoimintajohtajan omistama, vaikka se on antanut tiedotteessaan ymmärtää olevansa kiinalaiskonsernin tytäryhtiö.

Sen sijaan Realmax Oy pyrkii järjestämään länsimaisia yrityksiä yhteistyöhön Kiinan Realmaxin kanssa. Se on kertonut toimivansa Jiangsun provinssin pääkaupungin Nanjingin yhden piirikunnan hallinnon “yhteistyötoimistona” Suomessa.

“Autan kiinalaista kotikaupunkiani yhteistyössä suomalaisten kaupunkien ja yritysten kanssa ja autan suomalaisia yrityksiä Kiinan markkinoille. Ajattelen, että toimin oikein oikein suomalaista yhteiskuntaa ja yrityksiä kohtaan. Tämä on myös osa liiketoimintaani”, Hang Si kertoo.

Hang Si on itse kiistänyt jyrkästi kaikki yhteytensä Kiinan hallintoon. Myös hänen entinen yhtiökumppaninsa Pekka Jussila uskoo Hang Sin tekevän vain omaa bisnestään.

Jussilan mukaan bisneksille on voinut olla eduksi se, jos Hang Si on Kiinassa voinut esitellä suomalaisia kansanedustajia liikekumppaneinaan.

Hang Sin ja Niikon toisilleen esitellyt Esko Koikkalainen sanoo, ettei ole pitkän tuttavuuden aikana saanut mitään viitteitä siitä, että Hang Si toimisi millään tavoin Kiinan valtion lukuun.