Kiina lainoittaa Suomen valtiota yhä enemmän

Politiikka 21.4.2009 14:17

Kiina tulee jatkossa todennäköisesti olemaan entistä merkittävämpi Suomen valtion lainoittaja. Pääministeri Matti Vanhanen (kesk) toivoi tiistaina Kiinan-vierailullaan, että kiinalaisia kiinnostaa Suomen valtion lainapaperit jatkossakin.

Aasialaisilla sijoittajilla on tällä hetkellä Suomen valtion sijoituspapereista noin kahdeksan prosenttia, ja tässä joukossa kiinalaiset ovat jo nousseet ykkösiksi japanilaisten ohi muutaman prosentin osuudella. Mitään konkreettisia uusia sijoituksia Kiina ei vielä luvannut.

”Tähän asti valtaosa lainoista on saatu vaivatta kotimaasta ja euroalueelta. Lähivuosina ollaan kuitenkin valitettavasti joka vuosi noin kymmenellä miljardilla hakemassa lisälainaa ja vanhoja lainoja joudutaan uusimaan, joten valtio tulee olemaan aktiivinen arvopapereidensa myyjä.”

Kiinan valtio on myös tulossa vielä tämän vuoden aikana ostosmatkalle Suomeen. Kiinan pääministeri Wen Jiabao sanoi tiistaina Pekingissä, että kiinalainen hankintavaltuuskunta on tarkoitus lähettää Suomeen tekemään kauppoja.

Matka toteutuu kenties jo syksyllä. Kiinalaiset saattavat olla kiinnostuneita ostamaan Suomesta korkeaa teknologiaa sekä ympäristöystävällisiä koneita ja laitteita. Vanhasen mukaan suomalaisten pitää nyt tehdä idealistaa, mitä kiinalaiset voisivat Suomesta ostaa.

Kiinalaiset ovat tehneet yhden aiemman ostosmatkan Eurooppaan, josta suomalaisetkin Vanhasen mukaan saivat idean. Se tehtiin keväällä Saksaan, Britanniaan, Espanjaan ja Sveitsiin Kiinan kauppaministerin johdolla, ja hankintoja tehtiin noin 13 miljardin dollarin arvosta. Kiinan on tarkoitus tehdä vastaava matka Yhdysvaltoihin tämän kuun lopussa.

Kiina aikoo myös perustaa Suomeen innovaatiokeskuksen, joka sijoittuu pääkaupunkiseudulle. Sen aikataulusta ei ole tietoa, mutta se voi toteutua vielä tänä vuonna.

Teksti Johanna Vesikallio / STT

[Kuvat:Wen Jiabao]