Keskusta-oikeistolaiset menestyivät pitkin Eurooppaa

Politiikka 7.6.2009 22:00

Keskusta-oikeisto säilyy selvästi suurimpana ryhmänä Euroopan parlamentissa. Parlamentin oman ennusteen mukaan EPP-ryhmä saa uuteen parlamenttiin 263-276 paikkaa.

Suomen kokoomusmepit kuuluvat EPP:n eli Euroopan kansanpuolueen ryhmään. Edellisessä parlamentissa EPP:llä oli 288 meppiä. Vertailua edelliseen parlamenttiin vaikeuttaa kuitenkin se, että meppien kokonaismäärä laskee 785:stä 736:een.

Toiseksi suurin ryhmä sosialistit saavat puolestaan 155-165 paikkaa. Sosialistien meppimäärä putoaa selvästi, sillä edellisessä parlamentissa ryhmällä oli 217 meppipaikkaa.

”Tämä on surullinen ilta sosiaalidemokratialle Euroopassa”, parlamentin sosialistiryhmän saksalainen johtaja Martin Schultz sanoi.
Kolmanneksi suurimpana ryhmänä säilyy liberaaliryhmä ALDE, joka saa 78-84 parlamenttipaikkaa. Suomen keskustan mepit kuuluvat ALDE:n ryhmään.

Vaalien selvin voittaja on Euroopan vihreät, joka on saamassa 52-56 parlamenttipaikkaa. Edellisessä parlamentissa vihreillä oli 43 meppipaikkaa, mutta nyt määrä kasvaa, vaikka meppien kokonaismäärä pienenee.

Tulosvertailua sotkee myös se, että Britannian konservatiivimepit ovat ilmoittaneet jättävänsä parlamentin EPP-ryhmän. Parlamentin ennusteessa brittikonservatiiveja ei ole tämän vuoksi laskettu mukaan EPP:n lukuun.

Teksti STT

[Kuvat:eu elections]