Toiveissa nousukiito

Sotkamon puoluekokouksessa keskusta valitsee Juha Sipilän johtajakseen – mahdollisesti viimeisen kerran. Työpaikkojen syntyminen tuo kokouspuheisiin iloa, mutta puolueen kannatuksen pitkä alamäki huolestuttaa.

Politiikka 07.06.2018 20:10
teksti Heikki Vento
Keskustan puoluevaltuusto oli koolla 22. huhtikuuta. Eturivissä istuivat kansanedustaja Antti Kurvinen (vas.), puoluesihteeri Jouni Ovaska, puheenjohtaja Juha Sipilä sekä kansanedustajat Katri Kulmuni ja Juha Rehula (oik). © Samuli Ikäheimo / lk
  1. Pääministeripuolue keskusta on kaksijakoisessa tilassa. Sotkamossa perjantaina 8. kesäkuuta alkavassa puoluekokouksessa kenttäväki voi kehua puheenjohtajaansa Juha Sipilää hallituksen saavutuksista: talous on kääntynyt kasvuun, työllisyys kohentunut ja julkisen talouden velkaantumisvauhti on hieman hiipunut.

Keskustan ja Sipilän porvarihallituksen suuret hankkeet saattavat toteutua: sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus ja maakuntahallinto ovat eduskuntakäsittelyssä.

Kaiken pitäisi olla keskustassa hyvin. Mutta ei ole.

Hallituksen suosio on alamaissa, sote voi kaatua, puoluetoiminta takkuaa ja kannatus on laskenut tasaisesti lähes kaksi vuotta.

Kuntavaaleissa 2017 Sipilä oli tulessa ensimmäistä kertaa pääministerinä. Keskusta sai 17,5 prosenttia äänistä, tappio oli 1,1 prosenttiyksikköä. Pari viikkoa vaalien jälkeen Sipilä tunnusti puoluevaltuuston kokouksessa, että hänen otteensa puolueesta oli löystynyt.

Sisältö