Kesävaalit harmittavat nuoria

Kuntavaalien siirto vaikeuttaa nuorten ehdokkaiden valmistautumista. Monilla ei ole varaa ennakoitua pidempään kampanjaan.

Kokoomusnuorten puheenjohtaja Matias Pajula kritisoi vaalien siirtoa.
Kokoomusnuorten puheenjohtaja Matias Pajula kritisoi vaalien siirtoa. © Timo Jaakonaho/LK

Kuukausia jatkunut epävarmuus kuntavaalien ajankohdasta päättyi, kun kaikki eduskuntapuolueet perussuomalaisia lukuun ottamatta hyväksyivät niiden lykkäämisen.

Puoluesihteerien näytettyä siirrolle vihreää valoa oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) ilmoitti, että vaalit pidetään vasta 13. kesäkuuta eikä 18. huhtikuuta kuten alun perin oli tarkoitus.

Perusteluna oli koronatilanteen paheneminen. Ratkaiseva oli Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) arvio, että vaaleja ei pystyttäisi järjestämään huhtikuussa turvallisesti.

 

Saman tien alkoi keskustelu siitä, tehtiinkö siirtopäätös liian heppoisin perustein. Lykkäyksen hyväksyneistä puolueistakin on kuulunut soraääniä.

Arvostelijat ovat kyseenalaistaneet päätöksen perusteena käytetyn tilannekuvan. Puoluesihteerit säikäytti THL:n laskelma, jonka mukaan päivittäisten tartuntojen määrä voi kivuta huhtikuussa jopa 11 000:een. Myöhemmin THL:n omatkin edustajat ovat korostaneet, että kysymyksessä oli mekaaninen laskuharjoitus eikä vakavaksi tarkoitettu ennuste.

Avainsanat
Sisältö