Kataiselta toivotaan inflaatiota hillitsevää esitystä

Politiikka 29.7.2008 07:40

Suurimman oppositiopuolueen Sdp:n ja pääministeripuolue keskustan puoluesihteerit toivovat kokoomuslaisen valtiovarainministerin budjettiesitykseltä samaa, inflaatiota pitää hillitä. Keinot vain eroavat.

Kesäkuussa Sdp:n puoluesihteeriksi valittu Ari Korhonen listaa nykytyylin mukaan kolme pointtia, joita Sdp edellyttää hallituksen budjettilinjalta, jota valtiovarainministeriö laatii omalta osaltaan tiistaina ja keskiviikkona. Ne kolme ovat inflaatiota hillitsevät toimet, veronkevennysvaran kohdentaminen pienituloisille ja kuntatalouden vahvistaminen eli rahaa peruspalveluihin.

Yhdeksi esimerkiksi Ari Korhonen nostaa polttoaineiden hintojen nousun, joka on tehnyt yksityisautoilusta kallista.

”Nyt olisi äärimmäisen viisasta tehdä panostuksia joukkoliikenteeseen, koska silloin ihan markkinamekanismi ohjaa ihmiset yksityisautoilusta joukkoliikenteen puolelle. Kuntatalouden vahvistamisen kautta paikallisliikenteessä pystytään pitämään palvelutaso samana ja lippujen hinnat ennallaan”, Korhonen sanoo.

Keskusta aikaistaisi
ruoan arvonlisäveroalennusta

Oman puoluesihteerivaltakirjansa kesäkuussa uusinut keskustan Jarmo Korhonen liputtaa tiukan ja varovaisen budjetin puolesta.

”Taloustilanne on selkeästi vaikeutumassa. Hallituksen keskeinen tavoite on työllisyyden paraneminen ja inflaation torjunta. Inflaatio on huomattavasti korkeampi kuin vuosi sitten pystyttiin hallitusta tehtäessä arvioimaan”, Korhonen sanoo.

Keskustassa on halua nostaa tupakan ja alkoholin verotusta ensi vuonna ja leikata sen inflaatiota kasvattavaa vaikutusta ruoan arvonlisäveroalennuksen aikaistamisella ensi vuoden lokakuusta.

”Inflaatiohan on seurausta siitä, että markkinoilla on rahaa käytettävissä. Sen takia pitää olla äärettömän varovainen niissä toimissa, joilla markkinoille lisätään rahaa”, Jarmo Korhonen sanoo ja viittaa tuloveron kevennyksiin.

Keskustan Korhosen mielestä hallitusohjelman mukaiset päätökset, mukaan lukien ainakin 1,1 miljardin euron tuloverokevennykset, pitää tehdä. Oikea aika olisi kuitenkin lähempänä vuotta 2010, jolloin tehdään myös palkkaratkaisuja. Samalla olisi ratkaistava sosiaaliturvan kokonaisuudistuksen rahoitus.

Valitovarainministeriö laatii omaa budjettiesitystään tiistaina ja keskiviikkona. Koko hallituksen budjettiriihi on vuorossa elokuun lopulla.

Teksti
Olli Kemppainen, STT