Yhä Nato-myönteisempi eduskunta

SK:n kysely kertoo, että etenkin kristillisdemokraattien ja demareiden kielteiset näkemykset ovat lientyneet. Kokoomuslaisissa taas on yhä enemmän ehdottomia kannattajia.

Eduskunnan istuntosalissa Nato-kielteisin laita on edestä katsottuna vasemmalla, myönteisin oikealla kokoomuksen kohdalla.
Eduskunnan istuntosalissa Nato-kielteisin laita on edestä katsottuna vasemmalla, myönteisin oikealla kokoomuksen kohdalla. © Roni Rekomaa / Lehtikuva

Useiden kansanedustajien Nato-myönteisyys on kasvanut parin viime vuoden aikana, selviää Suomen Kuvalehden tekemästä kyselystä, joka suunnattiin kaikille 200 kansanedustajalle.

Kyselyn väite oli sama kuin Ylen vaalikoneessa vuonna 2019: Nato-jäsenyys vahvistaisi Suomen turvallisuuspoliittista asemaa. Väitteeseen piti vastata asteikolla 1–5. Yksi merkitsee vastausta ”täysin eri mieltä” ja viisi ”täysin samaa mieltä”. Kolme tarkoittaa ”en osaa sanoa”.

Kyselyyn osallistui 85 kansanedustajaa. Lisäksi kuusi edustajaa vastasi omin sanoin sähköpostitse, mutta jätti kyselyn vaihtoehtoihin vastaamatta.

Vastanneista lähes joka kolmannen Nato-myönteisyys oli kasvanut parin vuoden takaisesta vaalikonevastauksesta.

Sisältö