Kansanedustajien futismatsi kiihtyi tappeluksi

Politiikka 19.5.2009 13:20

Suomen ja Itävallan kansanedustajien jalkapallo-ottelu huipentui kiihkeään tappelunnujakkaan, kun ns. saksaa puhuvien parlamenttien jalkapallomestaruutta ratkottiin Saksassa viime viikonvaihteessa.

Paavo Arhinmäki
Maalivahti Paavo Arhinmäki (vas) ja Kimmo Tiilikainen (kesk) kansainvälisessä parlamentaarikkojen jalkapalloturnauksessa Pallokentällä Helsingissä 23. toukokuuta 2008. Kuva Pekka Sakki / Lehtikuva.

Suomen osallistuminen Saksan, Sveitsin ja Itävallan parlamentaarikkojen kanssa samaan turnaukseen on perinne, joka on jatkunut jo vuosikymmeniä.

Tällä kertaa Suomi voitti turnauksen, mutta herätti viimeisessä ottelussa sen verran pahennusta, että itävaltalaiset eivät suostuneet edes kättelemään kilpakumppaneitaan pelin jälkeen.

Kiihkeät tapahtumat saivat alkunsa kansanedustaja Paavo Arhinmäen (vas) vartioimalla Suomen maalilla, kun itävaltalaiskansanedustaja ryntäsi koko parlamentaarisella painoarvollaan kohti. Arhinmäki torjui kollegan rynnistyksen kyynärpäällään sillä seurauksella, että itävaltalaispelaaja tuupertui maalin edustalle.

Tyrmäyksestä toivuttuaan itävaltalainen suoritti tasoittavan vastaiskun läpsäisemällä Arhinmäkeä avokämmenellä päähän.

Suomen maalivahti kuittasi asian suoristamalla oikean kätensä kohti itävaltalaispelaajan kasvoja. Tätä liikettä tulkittiin natsitervehdykseksi ja soppa oli valmis.

Tuomari puuttui peliin ajamalla itävaltalaisen kentältä ja näyttämällä Arhinmäelle varoituksen merkiksi keltaista korttia.

Arhinmäki tunnetaan kiihkeänä ja äänekkäänä futisfanina, eivätkä hänen otteensa kentälläkään ole jääneet joukkuetovereilta huomaamatta. ”Missä Arhinmäki, siellä pulma”, on muotoutunut usein käytetyksi sanonnaksi joukkueessa.

Kiihkeät tilanteet eivät ole aikaisemminkaan olleet harvinaisia parlamentaarikkojen matseissa. Jostakin syystä erityisesti Suomen ja Itävallan peleihin on kasautunut ylimääräistä jännitettä. Kuusi vuotta sitten kansanedustaja Matti Saarinen (sd) ajettiin kentältä hänen muksautettua vastustajaa. Vastustaja kannettiin kentältä.

Suomen ja Itävallan parlamenttien jalkapallokohtaamisten kunniakkaaseen historiaan kuuluu myös ankara potku, jonka suhteellisen rauhallisena ja sovittelevana poliitikkona tunnetun Jacob Södermanin (sd) kerrotaan suunnanneen itävaltalaiskollegansa persuuksiin vuosia sitten.

Saksan Schwäbish-hall -nimisessä kaupungissa järjestetyn turnauksen voitti siis Suomi, joka löi Itävallan 1-0 ja Sveitsin 2-1. Saksaa vastaan päädyttiin tasatulokseen 2-2.

Suomen joukkueen kapteenina toimi kansanedustaja Jari Koskinen (kok). Arhinmäen lisäksi mestaruusjoukkueessa pelasivat kansanedustajat Mika Lintilä (kesk), Markus Mustajärvi (vas), Jukka Gustafsson (sd), Timo Kaunisto (kesk), Jari Larikka (kok) ja Kari Uotila (vas). Mukana joukkueessa oli myös eduskunnan virkamiehiä.