Asenteet kääntyivät

Suomalaisten enemmistö ja useat puolueet ja etujärjestöt hyväksyisivät työttömyysturvan porrastuksen.

Politiikka 10.10.2019 20:45
teksti tuomo lappalainen
Työmarkkinajärjestöjen johtajat Akavan Sture Fjäder (vas.), STTK:n Antti Palola, EK:n Jyri Häkämies, KT:n Markku Jalonen ja SAK:n Jarkko Eloranta tapasivat Säätytalossa 9. toukokuuta.
Työmarkkinajärjestöjen johtajat Akavan Sture Fjäder (vas.), STTK:n Antti Palola, EK:n Jyri Häkämies, KT:n Markku Jalonen ja SAK:n Jarkko Eloranta tapasivat Säätytalossa 9. toukokuuta. © MARKKU ULANDER / LK

Yli puolet kansasta hyväksyy ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan porrastamisen. Kaikkiaan 54 prosenttia kannattaa sen porrastusta niin, että summa on alussa nykyistä suurempi ja pienenee työttömyyden pitkittyessä. Noin joka kolmas – 36 prosenttia – pitää ajatusta huonona.

Tiedot käyvät ilmi Taloustutkimuksen Suomen Kuvalehdelle tekemästä kyselystä, jossa haastateltiin noin tuhatta 15–79-vuotiasta suomalaista. Puhelinhaastattelut tehtiin 24.9.–2.10., ja tulokset painotettiin iän, sukupuolen ja asuinpaikan mukaan väestötilastoja vastaaviksi. Virhemarginaali on noin 3 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Suhtautuminen porrastukseen on muuttunut ajan myötä dramaattisesti. Vielä 2000-luvun alussa tehdyissä mittauksissa sitä kannatti vain 25–30 prosenttia ja vastusti noin kaksi kolmasosaa suomalaisista.

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Sisältö