Asenteet kääntyivät

Suomalaisten enemmistö ja useat puolueet ja etujärjestöt hyväksyisivät työttömyysturvan porrastuksen.

Politiikka 10.10.2019 20:45
teksti tuomo lappalainen
Työmarkkinajärjestöjen johtajat Akavan Sture Fjäder (vas.), STTK:n Antti Palola, EK:n Jyri Häkämies, KT:n Markku Jalonen ja SAK:n Jarkko Eloranta tapasivat Säätytalossa 9. toukokuuta.
Työmarkkinajärjestöjen johtajat Akavan Sture Fjäder (vas.), STTK:n Antti Palola, EK:n Jyri Häkämies, KT:n Markku Jalonen ja SAK:n Jarkko Eloranta tapasivat Säätytalossa 9. toukokuuta. © MARKKU ULANDER / LK

Yli puolet kansasta hyväksyy ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan porrastamisen. Kaikkiaan 54 prosenttia kannattaa sen porrastusta niin, että summa on alussa nykyistä suurempi ja pienenee työttömyyden pitkittyessä. Noin joka kolmas – 36 prosenttia – pitää ajatusta huonona.

Tiedot käyvät ilmi Taloustutkimuksen Suomen Kuvalehdelle tekemästä kyselystä, jossa haastateltiin noin tuhatta 15–79-vuotiasta suomalaista. Puhelinhaastattelut tehtiin 24.9.–2.10., ja tulokset painotettiin iän, sukupuolen ja asuinpaikan mukaan väestötilastoja vastaaviksi. Virhemarginaali on noin 3 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Suhtautuminen porrastukseen on muuttunut ajan myötä dramaattisesti. Vielä 2000-luvun alussa tehdyissä mittauksissa sitä kannatti vain 25–30 prosenttia ja vastusti noin kaksi kolmasosaa suomalaisista.

Sisältö