Kanerva putosi presidenttipelistä

Politiikka 20.3.2008 09:03

Ilkka Kanerva
SK:n mittaus osoittaa, että tekstiviestikohu on selvästi syönyt ulkoministerin poliittista uskottavuutta.

Teksti Tuomo Lappalainen
SK 12-13/2008 (ilm. 20.3.2008)

Suomen Kuvalehden saamasta aineistosta käy ilmi, että viime viikkojen tekstiviestikohu ei pudottanut ulkoministeri Ilkka Kanervaa (kok) niin korkealta kuin julkisuudessa annetun kuvan perusteella olisi voinut päätellä.

Ennen kuin maaliskuun Hymy kertoi kansijutussaan Kanervan ihastumisesta erotiikkatähti Johanna Tukiaiseen, ulkoministeri oli nostettu mediassa jo Sauli Niinistön kantaan kokoomuksen toiseksi mahdolliseksi presidenttiehdokkaaksi. Politiikkaa työkseen seuraavat pitivät häntä yhtenä porvarihallituksen parhaista ministereistä, ja rohkeimmat arvelivat hänen olevan hyvää vauhtia kasvamassa vielä suurempiin saappaisiin.

Tuore selvitys osoittaa kuitenkin, että suomalaisten enemmistö ei ennen kohun puhkeamistakaan ollut lämmennyt ajatukselle Kanervasta presidenttinä.

Taloustutkimus kysyi 22.2.-10.3. välisenä aikana vähän yli tuhannelta suomalaiselta, kuinka hyvin Kanerva sopisi heidän mielestään hoitamaan presidentin tehtäviä.

Runsaat kaksi kolmasosaa haastatteluista tehtiin ennen maaliskuun 6. päivää, jolloin Hymy ilmestyi. Siihen mennessä vastanneista 45 prosenttia oli arvioinut Kanervan soveltuvan presidentiksi joko erittäin tai melko hyvin. Päinvastaista mieltä oli ollut 49 prosenttia, ja viisi prosenttia oli pidättynyt ottamasta kantaa. Kanervan luvut olivat jo tuolloin selvästi huonommat kuin Niinistön.

Hymyn ilmestymisen jälkeen haastatteluja tehtiin vielä runsaat kolmesataa eli noin kolmannes kaikista. Tuloksista paljastuu, että heti uutisen tultua julki suomalaisten suhtautumisessa Kanervaan tapahtui tilastollisesti merkittävä, joskaan ei dramaattinen muutos.

Maaliskuun 6.-10. päivinä vastanneista enää 39 prosenttia näki Kanervassa minkäänlaista presidenttiainesta, ja selvästi yli puolet eli 56 prosenttia halusi reputtaa hänet saman tien. Epävarmoja oli edelleen samat viisi prosenttia kuin aiemmin.

Todennäköisesti Kanervan nauttima luottamus on tuon jälkeen rapissut entisestään, sillä haastatteluja tehtäessä hän ei vielä ollut myöntänyt lähettäneensä tekstiviestejä. Aluksi hän kielsi koko uutisen paikkansapitävyyden. Vasta illansuussa 10. maaliskuuta kävi ilmi, että Kanerva oli tuolloin valehdellut. Kolme päivää myöhemmin hän pyysi tekstailuaan anteeksi.

Lisää Kanervan tekstiviestikohusta

Kuva Jussi Nukari / Lehtikuva