Kamppailu Niinistön seuraajasta on täysin auki, mutta yksi lainalaisuus on toistunut vaaleista toiseen

Uutisanalyysi: Presidenttikisa alkaa vasta eduskuntavaalien jälkeen. Mielipidemittausten tämänhetkinen suosikki Pekka Haavisto joutuu puntariin 2023, kun ehdokkaat selviävät.
Politiikka 14.2.2020 11:44
Tasavallan presidentin virka-asunto saa uuden isännän tai emännän vuonna 2024. © Tor Wennström/Lehtikuva

Ulkoministeri Pekka Haavistolla (vihr) on selvä etumatka muihin mahdollisiin presidenttiehdokkaisiin myös Suomen Kuvalehden tuoreessa kyselyssä.

Vastaajista 45 prosenttia ilmoitti voivansa harkita Haaviston äänestämistä presidentiksi. Toiseksi tuli keskustan Olli Rehn (35 %).

Haaviston ykkössija ei tarkoita sitä, että hänestä tulisi 2024 kolmannella yrittämällä tasavallan presidentti. Haaviston suuri vaara on liian aikainen lähtö ja vauhdin hyytyminen ennen loppusuoraa. Hän ei ole myöskään itse vielä kertonut, haluaako ehdolle vaaleissa.

Presidentinvaaleihin on lähes neljä vuotta. Se on pitkä aika puolueille, joiden tähtäys on kunta- ja eduskuntavaaleissa.

Ennen presidentti Sauli Niinistön seuraajaa kansa valitsee ensi vuonna kuntiin valtuustot ja seuraavan eduskunnan vuonna 2023. Menestys eduskuntavaaleissa vahvistaa oman ehdokkaan mahdollisuuksia presidentinvaaleissa.