Ilkka Suominen: Noinhan se oli

Politiikka 12.2.2008 20:22

Kokoomuksen entinen puheenjohtaja Ilkka Suominen myöntää professori Juhani Suomen esittämät näkemykset sinipunahallituksen synnystä oikeiksi. Suominen oli paikalla tiistaina Suomen kirjan julkistamistilaisuudessa. Selaillessaan kirjaa, hän oli havainnut, että ”ai niin, noinhan se oli”.

Suominen kertoi tilaisuuden jälkeen esimerkiksi, että hallituksen muodostamisessa käytetty niin sanottu puhemiehen kierros oli täysin turha. Presidentti Mauno Koivisto oli jo ennalta päättänyt hallitusratkaisusta. Suominen muistuttikin, että Koivisto oli vahva presidentti; hän teki mitä halusi.

Suominen ei kuitenkaan allekirjoita sitä, että sinipunalla olisi haettu Koiviston uudelleenvalintaa. Hän toi mieliin Koiviston vankan kansansuosion. Ainakaan kellään kokoomuslaisella ei ollut mitään mahdollisuuksia tulla valituksi.

Hän myös velmuili Suomelle siitä, ettei häntä ja Paavo Väyrystä olisi tarvinnut pitää niin suurina maanpettureina ja syntisinä kuin Suomi kirjoittaa. Suomisella ei kuitenkaan tuntunut olevan mitään hampaankolossaan menneistä.

Suominen on sitä mieltä, että Suomen kirjan tapaiset teokset antavat helposti kuvan, jonka mukaan kaikki olisi ennalta suunniteltua. Hänen mielestään politiikka on aina enemmän tai vähemmän sattumanvaraista.

Hän kuitenkin kiitti kirjasarjaa siitä, että se tasapainottaa Koiviston ajan kuvaa. Koivisto yritti hänen mielestään muistelmillaan kertoa ainoan totuuden.

Tekst Ristp Jussila (STT)