Hyvinvoinnin etuvartiossa

Politiikka 7.3.2008 09:29

SK laittoi Sdp:n puheenjohtajuutta tavoittelevat ”Limpun testiin”. Kaikki yhdeksän ehdokasta torjuvat demarien veteraanivaikuttaja Seppo Lindblomin kritiikin, jonka mukaan puolueen nykypolitiikka vaarantaa hyvinvointivaltion.

Teksti Matti Simula

Sdp:n puolue-eliitti kokoontuu ruotimaan puheenjohtajavaalia tänä viikonloppuna puoluevaltuuston kokoukseen Helsinkiin.

Puolueen kannalta ratkaisevampi on kuitenkin ensi kesän puoluekokous Hämeenlinnassa. Se voi olla Sdp:n tulevaisuuden kannalta tärkein kokous vuosikymmeniin.Eero Heinäluoman luovuttamaa puheenjohtajuutta tavoittelee ainakin yhdeksän kansanedustajaa. Ehdokkaiden runsaslukuisuus taannee sen, että demariväki saa maistaa Hämeenlinnassa harvinaista herkkua. Puolueen vahvat eteläiset piirit tai ammattiliitot tuskin kykenevät tällä kertaa junttaamaan vaalin voittajaa. Porukka pääsee aidosti päättämään.

Koko puoluejohdon uudistuminen antaa mahdollisuuden myös Sdp:n uudistumiselle. Suomalaisen hyvinvointivaltion keskeisen rakentajan on syytetty jämähtäneen menneeseen. Sen on väitetty keskittyvän hyvinvointivaltion vanhakantaiseen laajentamiseen, valtiontalouden vakavaraisuudesta piittaamatta.

Puolueen kovasanaisimpiin kriitikoihin kuuluu kaksinkertainen demariministeri Seppo Lindblom. Suomen Pankin johtajana ja Postipankin pääjohtajana toiminut valtiotieteiden tohtori on sanonut huojentuneensa puolueensa eduskuntavaalitappiosta. Hän murjaisi Suomen Kuvalehden haastattelussa (SK 35/2007), että demarien esittämän vaaliohjelman noudattaminen olisi vienyt hyvinvointivaltion ”kuseen”.

Kaikki ehdokkaat nuijivat ”Limpuksi” kutsutun Lindblomin näkemyksen, jonka mukaan Sdp:n tarjoama politiikka olisi vaarantanut hyvinvointivaltion.

Lue lisää SK:sta 10/2006.

Sdp:n puheenjohtajaehdokkaiden vastaukset kokonaisuudessaan