Huoltovarmuus­keskuksen riippumattomasta maskiselvityksestä katosi lause ”painostuksesta” päivää ennen raportin valmistumista

Vastuuministeri Tuula Haatainen kertoo, ettei tiedä, mihin painostamisväite liittyy. Useat ministerit ovat olleet yhteydessä Huoltovarmuuskeskukseen kaoottisen tilanteen keskellä.
Työministeri Tuula Haatainen (sd) vastaa Huoltovarmuuskeskuksen omistajaohjauksesta. © Marjo Tynkkynen

Kun suojainkauppojen ongelmat paljastuivat huhtikuussa, Huoltovarmuuskeskuksen hallitus tilasi konsulttiyhtiö KPMG:ltä selvityksen hankinnoista.

Selvitys julkaistiin 14. huhtikuuta sen jälkeen, kun Huoltovarmuuskeskuksen hallitus oli käsitellyt asiaa.

Edelliselle päivälle eli 13. huhtikuuta päivätyssä luonnoksessa oli vielä mukana maininta Huoltovarmuuskeskuksen työntekijöiden kokemasta painostuksesta. SK:n hallussa olevassa luonnoksessa lukee näin:

"Huoltovarmuuskeskuksen useat henkilöt esittivät tämän selvityksen yhteydessä huomionsa valtionhallinnon useiden muiden tahojen kuin hankintapyyntöjä esittäneen sosiaali- ja terveysministeriön painostuksesta koskien suojainvaatehankintojen toimeenpanoa."

Lopullisessa versiossa mainintaa ei enää ole. Mitä sille tapahtui?

Huoltovarmuuskeskuksen hallituksen puheenjohtajan Ilona Lundströmin mukaan hallitus ei ole pyytänyt raportin laatijaa poistamaan raporttiluonnoksesta mitään. Sen sijaan on hallitus on hänen mukaansa saattanut esittää korjauspyyntöjä, jos luonnoksessa on ollut asiavirheitä, Lundström kertoo.