Aina tyrkyllä hallitukseen

Ruotsalaisella kansanpuolueella ja kristillisdemokraateilla on sama tavoite: pääsy uuden hallituksen apupuolueeksi.

abortti
Teksti
Heikki Vento
Kuvat
Marjo Tynkkynen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Anna-Maja Henriksson

Ruotsalainen kansanpuolue sallisi nuuskan ja hopeaveden.

 

Olette olleet ensimmäistä kertaa 40 vuoteen oppositiossa. Miten aika on kulunut?

”Tämä on ollut mielenkiintoista, haastavaa ja opettavaista. Ei mitään niin pahaa, etteikö jotain hyvääkin. Ei se niin hauskaa ole, että haluaisin jatkaa.”

Miten oppositio on vaikuttanut Rkp:hen?

”Olemme saaneet miettiä, miten me olisimme tehneet, jos saisimme päättää. On ollut hallitusohjelmasta vapaa mahdollisuus ajatella itse. Se on yhdistänyt meitä.”

Puolueenne on liukunut vasemmalle. Johtuuko se uudesta puheenjohtajasta vai siitä, että olette olleet vasemmiston ja vihreiden kanssa oppositiossa?

”Ei ole liukunut. Kun on oppositiossa, silloin on oppositiossa. Mehän olemme liberaali puolue, joka on enemmän keskellä kuin oikealla.”

Edeltäjänne Stefan Wallin ja Carl Haglund kannattavat Suomen liittymistä Natoon. Mitä mieltä te olette?

”Olen vahvasti puolueen linjalla. Olen avoin prosessille, joka johtaa Nato-jäsenyyteen. Se vaatii kansan tukea. Sellaista ei vielä ole, mutta tärkeää on pitää ovi auki.”

Kuinka pitkälle voidaan edetä puolustusyhteistyössä Ruotsin kanssa? Onko sotilasliitto mahdollinen?

”Ruotsi ei halua sotilasliittoa. Yhteistyötä on syvennettävä, koska suurin piirtein kaikki muu käy.”

Olette vasemmiston kanssa sättineet hallitusta. Kumpi olisi mieluisampi kumppani teille, porvariministeristö vai punavihreä hallitus?

”Meillä on kokemusta kaikista. Riippuu vaalituloksesta ja hallitusohjelmasta. Suomessa tarvitaan hallitus, joka on vakaalla pohjalla, on uskottava ja kykenee yhteistyöhön. Emme tarvitse hallitusta, jonka tarvitsee pelätä jonkin puolueen hajoamista. Emme halua tilannetta, jossa pääministerin pitää mennä Yleisradioon puhumaan suoraan kansalle.”

Voisitteko mennä hallitukseen, joka sallii ruotsin ja suomen kielen opetuksen muuttamisen ainakin kokeilumielessä vapaaehtoiseksi?

”Se juna meni jo. Suomen kunnat ja lasten vanhemmat eivät olleet kiinnostuneita. Ei tarvitse kokeilla uudelleen.”

Jatkatteko Rkp:n johdossa, jos puolue ei pääse hallitukseen?

”Se katsotaan sitten. Ei aina käy niin kuin Strömsössä. Olen ajatellut jatkaa.”

Vieläkö Christoffer Taxellin paradoksi pitää, eli vastustatte suomen- ja ruotsinkielisen opetuksen järjestämistä samoissa kouluissa?

”En tiedä, millainen on kaksikielinen koulu. On hyvä, että suomen- ja ruotsinkielinen koulu ovat samassa rakennuksessa. Näin on esimerkiksi Pietarsaaressa. Se on toimii kunnissa, joissa kielisuhteet ovat tasaiset. Kielikylpyjä pitäisi lisätä ja opettajia tulisi kouluttaa lisää.”

Pelkäättekö ruotsin kielen kuihtuvan Suomessa?

”En pelkää. Ruotsinkielisen väestön osuus on pysynyt aika vakaana, mutta me tarvitsemme maahanmuuttoa. Se tarkoittaa, että suomen- ja ruotsinkielisten osuus väestöstä hiukan laskee.”

Rokotevastaisuus on suhteellisen yleistä Vaasan vaalipiirissä. Mistä se johtuu ja mitä pitäisi tehdä?

”Olen tehnyt sen eteen paljon. Olen yrittänyt pitää keskustelua yllä. Pietarsaaressa rokotekattavuus on noussut. Valistusta pitää lisätä.”

Olen tavannut ihmisiä, jotka kokevat saavansa apua hopeavedestä. Jos he kokevat niin, minulle se on ihan fine.

Mistä hopeaveden litkiminen johtuu?

”Se tulee Ruotsista, mikä oli yllätys minulle. Olen tavannut ihmisiä, jotka kokevat saavansa apua hopeavedestä. Jos he kokevat niin, minulle se on ihan fine. Tarvitsemme lain, joka säätelee vaihtoehtoista lääketiedettä ja puoskarointia.”

Miltä kuulostaa Rkp:n nuorten vaatimus nuuskan myynnin vapauttamisesta?

”Ruotsi sai EU:lta erivapauden. Oli vahinko, ettei Suomi EU-neuvotteluissa hakenut tätä poikkeusta. Se olisi tuonut verotuloja noin 40–50 miljoonaa euroa vuodessa. Niin kauan kuin tupakointi ja tupakan myynti sallitaan, olisi järkevää kohdella nuuskaa samalla tavalla. Tärkeätä on valistaa, että tupakan, nuuskan ja alkoholin suurkulutus on haitallista.”

Jos sote kaatuu nykyisessä eduskunnassa, miten te järjestäisitte sote- palvelut ja maakuntahallinnon?

Keep it simple. Perusterveydenhuollon voi siirtää nykyisille sairaanhoitopiireille. Palveluseteli on mallimme valinnanvapaudesta. Tarvitaan myös erilaisia ratkaisuja, koska esimerkiksi pääkaupunkiseutu ja Keski-Pohjanmaa ovat erilaisia.”

Mitä kunnille jäisi?

”On tärkeää, että meillä on vahvoja peruskuntia. Siksi sosiaalihuolto ja vanhuspalvelut voisivat jäädä kunnille.”

Hautaisitteko maakuntauudistuksen?

”On semantiikkaa, miksi näitä kutsutaan. Sairaanhoitopiirit vastaavat aika lailla maakuntia.”

Entä rahoitus, koska sairaanhoitopiireille ei voine antaa verotusoikeutta?

”Kunnat keräisivät edelleen rahat. Jos välttämättä halutaan maakuntia, silloin niillä pitäisi olla myös verotusoikeus.”

Kannatatteko vastikkeetonta perustuloa?

”Emme kannata perustuloa. Tarvitsemme kannustavan sosiaaliturvan. Niille, jotka eivät pysty tekemään töitä, pitää taata riittävä toimeentulo. Sitten pitää olla perustoimeentulo, joka palkitsee aktiivisuudesta. Vähimmäistaso, jonka päälle tulee lisiä aktiivisudesta.”

Rkp:n vaalibudjetti ja rahoitus?

”Oi että. Olen joskus kuullut sen. Se on riittävä (naurua).”

Haglundin vaalikampanja maksoi 130 000, josta hän itse pulitti tonnin. Kuinka suuri on teidän vaalikassanne?

”Ei ainakaan sitä luokkaa (naurua). Viime vaaleissa se oli noin 50 000 euroa. Nyt jää reippaasti alle sadantonnin.”

Sari Essayah eduskunnan lisärakennuksessa Pikkuparlamentissa.

Sari Essayah

Kristillisdemokraatit rahoittaisivat synnytyspalkkion leikkaamalla ay-jäsenmaksujen verovähennystä.

Kuinka vanhoillinen puolue kristillisdemokraatit on?

”Kristillisdemokratia ei ole varsinaisesti konservatismia edustava puolue. Keskeisellä sijalla ovat markkinatalous, perhe yhteiskunnan perusyksikkönä ja jokaisen ihmisarvo.”

Miten te eroatte kokoomuksesta, keskustasta ja perussuomalaisista?

”Mikään niistä ei ole kristillisdemokraattinen. Kristillisdemokratia on ideologia. Se lähtee kristillisestä ihmiskuvasta. Jaamme puoluearvot, mutta emme ole kiinnostuneita, mistä kirkkokunnasta kukin tulee.”

Eikö ole vastoin arvojanne tehdä Lapissa vaaliliitto perussuomalaisten kanssa?

”Vaaliliitot ovat teknisiä. Pitäisi olla järjestelmä, joka antaisi jokaiselle puolueelle oikean paikkamäärän. Nykyään tapahtuu oikeusmurhia, kun isollakaan äänimäärällä ei pääse läpi.”

Olette ollut apupuolueena sekä porvarihallituksessa että ministeristössä, jossa oli mukana koko vasemmisto. Mikä on teille mieluisin hallituspohja?

”Pystymme tekemään yhteistyötä sekä oikealle että vasemmalle. Viimeisimmässä virityksessä olimme lopussa kokoava liima. Meidät tunnetaan yhteistyökykyisenä puolueena, jolla ei ole erityisiä mieltymyksiä. Olen haluton ottamaan kantaa. Lähtökohtaisesti hallitus pitää rakentaa vaaleissa menestyneiden varaan.”

Kannatuskyselyt lupaavat teille vain muutamaa edustajapaikkaa. Kuinka ratkaisevaa on päästä hallitukseen?

”Isänmaata voi palvella hallituksessa ja oppositiossa. Tärkeintä on vaalivoitto.”

Vaalilupaustenne kantaluku vaikuttaa olevan tuhat. Vaaditte tuhatta uutta hoitajaa vanhuspalveluihin. Jäittekö junasta, koska muut puhuvat nelinkertaisesta määrästä?

”Meillä on realistinen esitys. Syksyllä kukaan muu ei vaihtoehtobudjetissaan esittänyt lisävirkoja. Nyt muidenkin mielestä tarvitaan vanhusasianvaltuutettu ja lisää hoitajia.”

Vaaditte myös tuhatta uutta poliisia, tuhatta päivähoitajaa ja tuhannen euron synnytysrahaa. Mistä hankitte rahat?

”Keinoja ovat esimerkiksi sokerivero, ammattiyhdistysjäsenmaksujen vähennysoikeuden puolittaminen, työnantajajärjestöjen jäsenmaksujen vähennysoikeuden poisto ja pieni korotus alkoholiveroon.”

Miksi olette vastustaneet sote-uudistusta?

”Emme halua maakuntia vaan sote-alueet. Sotesta tuli möhkäle, kun kylkeen tuli maakuntauudistus. Hallituksen alkuperäiset tavoitteet olisivat kelvanneet meille hyvin.”

Miksi soten rahoitusvastuu olisi säilytettävä kunnilla?

”Tämä on vastaisku niille, jotka haaveilevat maakuntaverosta.”

Vaaditte ratti- ja ruorijuopumuksen promillerajojen alentamista puolesta ja yhdestä promillesta. Kuinka paljon?

”Autoilussa se voisi olla 0,2–0,3 promillea. Vesillä raja voisi olla vähän kireämpi kuin nyt.”

Edeltäjänne Päivi Räsänen ehdotti, että Suomi keskittyisi ottamaan vastaan vainottuja kristittyjä. Oletteko samaa mieltä?

Martti Ahtisaarikin esitti sitä. Jos on uskonnollinen vaino menossa jossakin muslimimaassa ja kristityt ovat hengenvaarassa. Se on nykyisenkin lain mukaan mahdollista”.

Vaaditte hoitohenkilökunnalle oikeutta eettisin perustein kieltäytyä antamasta hoitoa. Myös silloin, jos potilas kuolee, ellei hänelle tehdä aborttia?

”Kansalaisaloite rajasi ulos tilanteet, joissa on hengenvaara. Kaikissa muissa maissa paitsi Tšekissä ja Ruotsissa hoitohenkilökunnalla on mahdollisuus omantunnon syistä kieltäytyä tekemästä aborttia.”

Päivi Räsäsen mukaan Raamattua voi noudattaa, vaikka sen ohje olisi vastoin lakia. Oletteko samaa mieltä?

”Höpsistä. Eihän hän sitä tarkoittanut. Tämä on käyty niin monta kertaa läpi. Oikeuskanslerinkin mukaan hänellä oli oikeus uskonnollisessa tilaisuudessa esittää näkemyksensä asiasta.”

”Laissa meillä on kaksi sukupuolta. Ei voi missään nimessä ajatella, että alaikäisille sallittaisiin leikkaus- ja hormonihoidot.”

Miksi vastustatte translain uudistamista?

”Jokaisella ihmisellä on oikeus ilmaista oma identiteettinsä. Laissa meillä on kaksi sukupuolta. Ei voi missään nimessä ajatella, että alaikäisille sallittaisiin leikkaus- ja hormonihoidot. Lasten kasvurauhaan ja koskemattomuuteen ei pidä puuttua. Intersukupuolisilla ei pidä näitä muutoksia ajaa.”

Mikä Setan vaatimuksissa pelottaa?

”Kampanjassa on ollut 12–13-vuotias nuori, jonka pitäisi saada oikeus aloittaa murrosiän blokeeraushoidot. Tämä on äärimmäisen huolestuttavaa. Hyvänen aika, kasvuikäinen ihminen, jonka identiteetti ja kaikki kasvaminen ovat kesken. Apua, näissä asioissa toivon, että Suomessa pysyisi järki päässä.”

 

 

 

Analyysi: Harmittomat kumppanit

Paluu hallitukseen on ruotsalaisen kansanpuolueen tärkein vaalitavoite. Se kelvanneekin kumppaniksi nykyisille suurille eduskuntapuolueille. Kokoomus tai keskusta ottavat Rkp:n mielellään apurikseen, jossa hallituksen toinen pääpuolue on sosiaalidemokraatit.

Rkp:lle oli järkytys 2015 huomata olevansa oppositiossa vasemmiston ja vihreiden kanssa. Puheenjohtaja Carl Haglundille vallan vaunusta putoaminen otti niin koville, että vuosi vaalien jälkeen hän kiitti 21 000 äänestäjäänsä ja livahti eduskunnasta liike-elämään.

Uusi puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson joutui opettelemaan oppositiojohtajaksi. Vaikeusastetta on lisännyt se, että Rkp:n piti käydä entisten kumppaneiden keskustan ja kokoomuksen kimppuun. Rkp on vasemmistoa hiljaisempi oppositioryhmä, joka ei halua tärvellä mahdollisuuksiaan palata hallituskammareihin.

Rkp on kielipuolue, aluepuolue ja liberaalipuolue. Näissäkin vaaleissa se haravoi ruotsinkielisten ääniä neljässä vaalipiirissä. Vain Vaasan vaalipiirissä Rkp on suuri puolue, muualla korkeintaan keskisarjalainen.

Kansanedustajia Rkp saa noin 10. Yksi oteääni tulee Ahvenanmaalta, jonka edustaja liittyy puolueen eduskuntaryhmään. Lisäpaikasta Rkp haaveilee Vaasassa, ja Varsinais-Suomessa puolueen ainoa paikka on uhattuna.

Oppositioon 2015 tipahtaneiden kristillisdemokraattien suosio on pysynyt vakaana koko vaalikauden. Kannatus on ollut lähes kaikissa mittauksissa 3–4 prosenttia.

Kristillisdemokraateilla on kaksi tukipilaria, joihon se on voinut perustaa toimintansa: hyvä puheenjohtajaonni ja uskolliset äänestäjät, jotka lähettänevät muutaman kristillisen myös seuraavaan eduskuntaan.

Puolueen perustamisen aikoihin erään piispan väitettiin murjaisseen, että ennen Jeesus ratsasti aasilla ja nyt aasit Jeesuksella. Puheenjohtaja Sari Essayahiin ja Päivi Räsäseen heitto ei päde.

Essayah ja hänen edeltäjänsä Räsänen ovat asiapoliitikkoja. Essayah pärjäsi hyvin 2018 presidentinvaalikeskusteluissa. Politiikka on hallussa, eikä esiintymisessäkään ole moittimista.

Sisäministeri Räsänen oli Jyrki Kataisen (kok) ja Alexander Stubbin (kok) hallitusten parhaimmistoa. Räsänen vaikutti keskeisesti siihen, että Helsingin huumepolisiin väärinkäytökset johtivat oikeudenkäynteihin ja tuomioihin.

Puolue on tehnyt kaksi vaaliliittoa, Varsinais-Suomessa kokoomuksen ja Lapissa perussuomalaisten kanssa.

Lisäpaikoista kristillisdemokraatit unelmoivat lähinnä Uudellamaalla, Keski-Suomessa ja Vaasan vaalipiirissä, josta nykyisen kansanedustajan Peter Östmanin lisäksi eduskuntaan tarjotaan Pori Jazzin toimitusjohtajana hetken toiminutta Aki Ruotsalaa. Ruotsala tuki kd-nuorten kampanjaa, jonka mukaan homoseksuaali voi eheytyä heteroksi.