Harakan ja Vartiaisen aktiivimallikiista: Kela-pomon luku epäilyttää – ”Ihmiset kuumina kuin kiuas!”

Kansanedustaja Timo Harakka ei usko Kelan pääjohtajan Elli Aaltosen arviota, jonka mukaan aktiivimalli kannustaa ainakin 40 prosenttia työttömistä työnhakuun.  
Politiikka 31.1.2018 15:41
Matti Simula

Sosiaalidemokraattien kansanedustaja Timo Harakka ja kokoomuksen Juhana Vartiainen.

”Ylimitoitettu mielenilmaus”, sanoo kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen.

”Ihmiset käyvät kuumina kuin kiuas. Heillä on vahva tunne, että mieltä pitää ilmaista”, kuittaa hänen kollegansa, sosiaalidemokraattien Timo Harakka.

Eduskunnan joulukuussa hyväksymä työttömyysturvan aktiivimalli on palauttanut maahan vastakkainasettelun ajan.

Palkansaajakeskusjärjestö SAK sekä muutamat STTK:n ja Akavan liitot järjestävät Helsingin Senaatintorilla pääministeri Juha Sipilän (kesk) porvarihallituksen vastaisen mielenilmaisun.

Muutamat ammattiliitot toimeenpanevat perjantaina myös poliittisia lakkoja. SAK:lainen AKT sulkee vuorokaudeksi maan vientisatamat ja yrittää pysäyttää suuren osan bussiliikenteestä.

Myös SAK:lainen Rakennusliitto lakkoilee perjantaina.

 

Hallituspuolueet ovat tuominneet aktiivimallin kumoamista vaativan ay-liikkeen toimet.

Vartiaisen mielestä ”kyseessä on aika pieni työmarkkinauudistus”.

”Toisin kuin Vartiainen sanoo, tämä on merkittävä muutos”, Harakka torjuu.

Vartiainen näkee uudistuksen olevan ”symbolinen käänne uudenlaiseen ajattelutapaan työttömyyden alentamisessa”. Hänestä Suomi ottaa nyt askeleita samaan suuntaan kuin Tanska ja muut Pohjoismaat ovat ottaneet jo kauan.

Harakka ja Vartiainen osallistuivat Suomen Ekonomien ja Työterveyslaitoksen 31. tammikuuta Helsingissä järjestämään työaikaseminaariin, missä keskusteltiin muun muassa poliittisen järjestelmän kyvystä tehdä tarvittavia uudistuksia.

Vartiainen luonnehti keskustelussa Suomea ”korporatismin museoksi”.

Vahvistaako ay-liikkeen perjantainen mielenilmaus ja lakot näkemystänne Suomesta korporatismin museona?

”Jossain määrin se sitä ilmentää. En ole tarkistanut, mutta en muista, että ainakaan Ruotsissa olisi ollut puhtaasti parlamentin päätöstä vastaan kohdistuvia laajoja lakkoja moneen vuoteen”, Vartiainen sanoi Suomen Kuvalehdelle seminaarin päätyttyä.

Harakka muistutti, että myös Sdp on ”puheenjohtaja Antti Rinteen johdolla vedonnut mielenilmauksen tarpeettomuuden puolesta”.

Harakka korosti, että kyseessä on kuitenkin kansalaisten mielestä merkittävä huononnus. Tätä osoittaa hänestä jo se, että aktiivimallia vastustavaan kansalaisaloitteeseen kerätiin muutamassa päivässä peräti 120 000 nimeä.

Kumpi tätä mielenilmaisua tarvitsee, suomalainen työtön vai presidentinvaaleissa nöyryytetty Sdp?

”Kuten sanoin, Sdp ei ole tässä minkäänlainen osapuoli. On kuitenkin niin, että paitsi työttömät – myös monet työssä olevat – kokevat aktiivimallin täysin epäoikeudenmukaiseksi”, Harakka todistelee.

 

Harakka ei anna mitään arvoa Kelan pääjohtajan Elli Aaltosen MTV:n uutisissa 30. tammikuuta esittämälle arviolle, jonka mukaan ainakin 40 prosenttia työttömistä aktivoituu aktiivimallin myötä.

”En tiedä, mistä hän näitä lukuja saa. Niitä on helppo heitellä. Tällaista viisautta tuntuu riittävän”, Harakka tuhahtaa.

Vuodenvaihteessa voimaan tullut aktiivimalli lisää työttömän omaa vastuuta työllistymisensä edistämisessä.

Sekä ay-liike että poliittinen vasemmisto ovat närkästyneet malliin sisältyvistä sanktioista.

Työttömän etuudet alenevat 65 työttömyyskorvauksen maksupäivän ajaksi 4,65 prosenttia, mikäli työtön ei ole osoittanut aktiivisuutta edellisen 65 korvauksen maksupäivän mittaisen tarkastelujakson aikana.

Korvauksen leikkaamiselta välttyy, jos työtön on tehnyt tuon jakson aikana 18 tuntia palkkatöitä, osallistunut työllistymistä edistäviin palveluihin viiden päivän ajan tai ansainnut yrittäjätoiminnalla vähintään 241 euroa.

Harakka moittii hallitusta työvoimapalvelujen heikentämisestä. ”Tanskassa on työvoimapalveluja tarjolla monikymmenkertainen määrä.” 

Vartiainen myöntää Tanskassa olevan palveluja tarjolla hieman enemmän. ”Nythän me yritämme niitä lisätä”, hän puolustaa hallitusta.

Harakka arvioi, että nimenomaan aktiivimalliin kohdistuneet protestit ovat herättäneet hallituksen lisäämään työvoimapalveluja edes vähän.

”Vuosikymmeniähän meillä on ollut demarityöministereitä, eikä työvoimapalvelujen resursseista ole pidetty huolta, koska työttömyydenhoidossa on ollut vallalla passiivinen ajattelutapa”, Vartiainen sivalsi.

Hallituspuolueet ovat ilmoittaneet seuraavansa aktiivimallista saatavia kokemuksia ja olevansa valmiita tarvittaessa muuttamaan sitä.