Halonen kiittelee Obaman ottamaa roolia

Politiikka 6.5.2009 16:30

Presidentti Tarja Halonen on tyytyväinen siihen, että Yhdysvallat panee aiempaa enemmän painoa YK:ssa ja muissa monenvälisissä järjestöissä tehtävään työhön. Halonen kiittelee myös presidentti Barack Obaman ottamaa hyvin aktiivista roolia globaaleissa kysymyksissä ja yhteistyön etsimisessä muiden maiden kanssa.

USA-Suomi 90
Rehtori ilkka Niiniluoto (vas.), Michael Buttler USA:n suurlähetystöstä, presidentti Tarja Halonen ja suurlähettiläs Derek Shearer osallistuivat USA-Finland diplomaattisuhteiden 90-vuotisjuhlaseminaariin 6. toukokuuta 2009. (Kuva Mikko Stig / Lehtikuva)

Halonen sanoi keskiviikkona Suomen ja Yhdysvaltojen diplomaattisuhteiden 90-vuotisjuhlinnan avajaisissa Helsingin yliopiston juhlasalissa, että Obaman viesti EU-maiden johtajille kuukausi sitten Prahassa oli tuore ja vaikuttava.

”Hänellä tuntui olevan hyvin yhteistyöhakuinen asenne. Ja sitä tarvitaan. Läheisempi transatlanttinen yhteistyö on hyvin tärkeää. On aika siirtyä EU:n ja Yhdysvaltojen suhteissa eteenpäin. Kohtaamme yhteisiä haasteita, ja meidän on etsittävä yhteisiä ratkaisuja”, Halonen sanoi.

Halonen muistutti myös Venäjän presidentin Dmitri Medvedevin ehdotuksesta euroatlanttisen yhteistyön tulevaisuudesta. Hänen mielestään Medvedevin puhe Helsingin yliopistossa kaksi viikkoa sitten antoi lisää aineksia keskusteluun.

Halonen asetti toivonsa Obamaan ja Medvedeviin myös ydinaseriisunnan suhteen.

”Minä todella toivon, että nämä uuden sukupolven johtajat pystyvät löytämään toisensa ja pystyvät sitoutumaan rakentavaan yhteistyöhön”, Halonen sanoi.

Tervehdys Clintonilta

Yhdysvallat tunnusti Suomen itsenäisyyden 7. toukokuuta 1919. 90-vuotispäivää juhlistetaan Helsingissä kaksipäiväisellä symposiumilla, jossa järjestetään useita keskusteluista maiden välisistä suhteista.

Avajaistilaisuudessa Yhdysvaltojen asiainhoitaja Michael Butler luki ulkoministeri Hillary Clintonin tervehdyksen ja Yhdysvaltojen suurlähettiläänä Helsingissä 1990-luvulla ollut Derek Shearer muisteli yhteistyötään suomalaisvaikuttajien, kuten Paavo Lipposen ja Martti Ahtisaaren kanssa.

Lipponen on toistaiseksi viimeinen suomalaisjohtaja, joka on käynyt Valkoisessa talossa Washingtonissa Yhdysvaltojen presidentin vieraana. Lipponen tapasi George W. Bushin joulukuussa 2002.

Presidentti Halonen kävi tapaamassa Bushia huhtikuussa 2002. Pääministeri Matti Vanhanenkin on vieraillut Valkoisessa talossa, mutta viime vuoden tammikuussa järjestettyä tapaamista isännöi silloinen varapresidentti Dick Cheney.

Teksti Olli Kemppainen / STT

Tilaa SK:n uutiskirje

Ajankohtaisimmat ja puhuttelevimmat digisisällöt vastajauhettuna suoraan sähköpostiisi.