Hallitussopua yritetään löytää viikossa: Isoimmat kiistat tulossa veroista – yksi ratkaisu saattaisi olla käynti Sitran kukkarolla

Uutisanalyysi: Verosopu voi lykkääntyä viikonlopun yli. Kun ohjelma on valmis, alkaa salkkujen jako.
Politiikka 17.5.2019 13:43
Hallitusneuvottelija tauolla Säätytalossa Helsingissä 17. toukokuuta 2019.
Hallitusneuvottelija tauolla Säätytalossa Helsingissä 17. toukokuuta 2019. © MARTTI KAINULAINEN / Lehtikuva

Säätytalossa viikon jatkuneet hallitusneuvottelut ovat siirtymässä seminaarivaiheesta itse hallitusohjelman kirjoittamiseen. Vaikeimpia asioita ovat verotus ja julkisen talouden sopeuttaminen. Menopuolella hallituksen on päätettävä liikennehankkeista ja sosiaalipolitiikan rakenneuudistuksista.

Viiden puolueen puheenjohtajat eivät päästä työryhmiä jakamaan vapaasti rahaa kaikkiin hyviin kohteisiin, vaan talouden kehyksistä sovitaan puoluejohtajien neuvottelussa. Siihen osallistuvat hallituksen muodostaja Antti Rinne (sd) ja puheenjohtajat Juha Sipilä (kesk), Pekka Haavisto (vihr), Li Andersson (vas) ja Anna-Maja Henriksson (r).

Puheenjohtajat jatkavat neuvotteluita perjantaina 17. toukokuuta iltapäivällä. Valmista tullee aikaisintaan sunnuntaina. Sipilä jätti jo perjantaina varauman, että keskusta käsittelee mahdollista talous- ja verosopua alkuviikolla. Aikataulu on tiukka, koska Rinteen mukaan työryhmien pitää saada työnsä päätökseen tiistaina. Hallitusohjelma on tarkoitus saada valmiiksi viimeistään ensi viikon perjantaina.