Hallituskriisi: Keskustalla kolme karua vaihtoehtoa, Marinin epäonnistuminen voi repiä Sdp:n vanhat haavat auki

Puoliväliriiheen jumittuneen hallituksen kohtalon ratkaisee se, onko Sanna Marinilla ja Annika Saarikolla kykyä, rohkeutta ja halua sopia kiistat.
Politiikka 26.4.2021 21:13
Tuomo Lappalainen ja Heikki Vento
Pääministeri Sanna Marin (sd) puhui medialle ennen neuvotteluita Säätytalolla sunnuntaina 25. huhtikuuta 2021. © Vesa Moilanen/Lehtikuva

Pääministeri Sanna Marinin (sd) viiden puolueen hallitus on tehnyt viime päivinä ainakin yhdellä tavalla poliittista historiaa. Hallituksen ”puoliväliriihi” on tähän mennessä kestänyt lähes yhtä kauan kuin kaikkien aikaisempien hallitusten talouden kehysneuvottelut yhteensä. Tiistai on jo seitsemäs neuvottelupäivä.

Vaalikauden puolivälissä järjestettävien tavallista perusteellisempien tilannepäivitysten perinne on melko uusi. Ensimmäinen puolivälin tarkastelu oli vuonna 2005. Pääministerinä oli nykyinen valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk). Silloinkin hallituksen rungon muodostivat keskusta ja sosiaalidemokraatit.

Eräänlaista historian ironiaa on, että juuri Vanhasen rooli on nyt yksi hallituspuolueiden välejä hiertävistä kipupisteistä.

Hallituksen pitäisi sopia tärkeimpänä yksittäisenä asiana valtiontalouden tulevien vuosien kehyksistä eli menokatosta, jota ei periaatteessa saisi ylittää. Tavallisesti, kun hallituksissa neuvotellaan näistä rahoista, valtiovarainministeri istuu punakynä kädessä vahtimassa, mihin kaikkeen miljoonia jaetaan.