Hallitus ja ay-liike syvällä poteroissaan – Sipilän välitysesitys voi avata vanhat haavat

Uutisanalyysi: Työaikalain muuttaminen voisi suututtaa yhtä hyvin palkansaajat kuin yrittäjätkin.

Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Irtisanomissuojan heikentäminen alle kymmenen hengen yrityksissä on ajanut pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen lähes umpikujaan, josta on vaikea löytää ulospääsyä.

Keskiviikkona kumpikin osapuoli kaivautui entistä syvemmälle poteroihinsa. Eduskunnan tiedonantoäänestyksessä hallitus sai hankkeelleen tuen äänin 101-73. Hallituspuolueiden edustajien lisäksi lakiesityksen valmistelun jatkamista kannatti yhteensä seitsemän edustajaa ruotsalaisesta kansapuolueesta, vihreistä, kristillisdemokraateista ja perussuomalaisista.

Hallitus saanee esityksensä työsopimuslain muuttamisesta valmiiksi jo tällä viikolla. Ennen lain lähettämistä eduskuntaan esitys viedään lausunnolle lainsäädännön arviointineuvostoon.

Palkansaajajärjestöt puolestaan kertoivat uusista vastatoimista. Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ilmoitti aloittavansa maanantaina kahden vuorokauden lakon, joka koskee kiinteistö-, siivous-, kulttuuri- ja urheilutointa. Lähihoitajien ammattiliitto Super julisti ylityö- ja vuoronvaihtokiellon ajalle 22.10.-4.11.

Teollisuusliiton odotetaan perjantaina kertovan omista toimistaan. Teollisuusliiton lisäksi palvelualojen liiton Pamin ratkaisut kiinnostavat. Pamin on sanottu harkitsevan työnseisauksia ja jopa lakkoa S-ryhmän liikkeisiin.

Sipilän kädessä vaikuttaa olevan vain huonoja kortteja.

Ahtaalle joutunut pääministeri Sipilä ehdotti Yleisradiossa tilanteen ratkaisemista siten, että jo eduskunnan käsittelyssä olevan työaikalakiin lisättäisiin uusia joustoja. Sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Antti Rinne korosti, että muutoksista pitää sopia työmarkkinoiden kolmikannassa.

Sipilän esitys on hankala sekä hallitukselle että ay-liikkeelle. Kiistä kiteytyy paikalliseen sopimiseen ja luottamusmiehen asemaan.

Suomen yrittäjät ei allekirjoittanut 2016 kilpailukykysopimusta ja kaatoi siihen suunnitellun kirjauksen paikallisen sopimisen edistämisestä. SY vastusti sitä, että luottamusmiehet olisivat tulleet sopimaan järjestäytymättömän yrityksen työntekijöiden työajoista ja palkoista.

AY-liike puolestaan torjui SY:n ehdotuksen, että luottamusmiehen asemesta työntekijöitä olisi voinut edustaa luottamusvaltuutettu tai muu henkilöstön edustaja.

 

Sipilän kädessä vaikuttaa olevan vain huonoja kortteja.

Jos hallitus ryhtyy vahvistamaan luottamusmiesten asemaa SY:n jäsenyrityksissä, se kääntää selkänsä SY:lle. Jos vastuuta paikallisesta sopimisesta siirretään pois luottamusmieheltä, ay-liike puolestaan hermostuu lopullisesti.

Työmarkkinajärjestöillä ja hallituksella on noin kuukausi aikaa sopia kiista, koska hallitus on luvannut antaa eduskunnalle esityksen irtisanomissuojan heikennyksestä marraskuun loppupuolella. Samalla hallitus haluaa lyhentää henkilöperustein irtisanottujen työttömyysturvan karenssiaikaa kolmesta kahteen kuukauteen.

Vaikka hallituksella on eduskunnan tuki, lakiesityksen läpimeno ei ole lainkaan varmaa. Muutos saattaa kariutua eduskunnan perustuslakivaliokuntaan, jonka on ratkaistava, onko esitys vastoin lakien yhdenvertaisuusperiaatetta vai ei.

Sekin on mahdollista, että vaalien lähestyessä hallituspuolueiden edustajien rivit hajoavat eikä esitykselle löydy täysistunnossa enemmistöä.