Hallituksen toimenpideohjelma: Venäjä on vaikeasti ennakoitava

Politiikka 16.4.2009 15:04

Suomen Venäjä-suhteessa on pääministeri Matti Vanhasen (kesk) mielestä sekä mutkattomia että mutkallisia asioita. Jälkimmäisiin kuuluvat Vanhasen mukaan muun muassa Georgian kriisi ja itärajan rekkajonot.

Pääministeri esitteli tänään hallituksen torstaina hyväksymän toimenpideohjelman, jossa esitetään myös ajantasainen arvio Venäjän nykyisestä kehityksestä.

Vanhanen ei ohjelmaa esitellessään ryhtynyt listaamaan mutkattomia asioita, mutta ohjelmassa todetaan muun muassa korkeimman valtionjohdon keskusteluyhteyden olevan aktiivinen, avoin ja säännöllinen. Esimerkkinä tästä toiminee Venäjän presidentin Dmitri Medvedevin ensiviikkoinen Suomen-vierailu.

Pääministeri Vanhanen ei tosin pääse itänaapurin päämiestä tapaamaan, sillä hän vierailee samaan aikaan Kiinassa, ja tapaa sen maan johtoa.

”Sitten on mutkallisia asioita, kuten Georgian kriisi, rekkajonot tai se, että tonttikauppojen vastavuoroisuus ei toteudu riittävästi”, Vanhanen totesi.

Viimekesäisestä Georgian kriisistä Venäjä-ohjelmassa todetaan, että Venäjä ei siinä noudattanut kansainvälisen yhteisön keskeisiä periaatteita. Presidentti Medvedevin teesi ulkomailla asuvien venäjän kansalaisten suojelusta on ohjelman mukaan synnyttänyt kriittisiä kysymyksiä erityisesti lähialueilla.

Tarkennusten tivaaminen Medvedeviltä jääkin Vanhasen poissa ollessa tasavallan presidentti Tarja Halosen ja ulkoministerikollegansa Sergei Lavrovin vieraakseen saavan ulkoministeri Alexander Stubbin (kok) harteille.

Vaikeasti ennakoitava Venäjä

Toimenpideohjelmaan on koottu Suomen tavoitteita Venäjän suhteen eri hallinnonaloilta. Ohjelman valmistelusta vastannut ulkoministeri Stubb korosti, että vastaavaa ohjelmaa ei ole ennen ollut, eikä sellaista ole muillakaan EU-mailla.

Tavoitelistan sijaan ohjelman mielenkiintoisinta antia ovat hallituksen arviot Venäjän nykyisestä kehityksestä. Itänaapurin omakuvaan kuuluu hallituksen mielestä ajatus suuruudesta. Sitä on pönkittänyt maan strateginen asema energiantuottajana.

Venäjän taloudellinen merkitys on ohjelman mukaan Suomelle suuri niin nyt kuin tulevaisuudessakin. Ulkoministeri Stubbin harrastaman kolmen pointin tekniikan mukaisesti se on suurin kauppakumppani, suurin matkailijaryhmä ja suurin maahanmuuttajaryhmä.

Venäjän markkinat tunnustetaan laajoiksi, mutta tuntemattomiksi. Niihin liittyy myös yksi suuri ongelma maiden välisissä suhteissa.

”Vaikka Venäjä on suuri ja houkuttelevat markkina-alue, liiketoimintaympäristö säilyy vaikeasti ennakoitavana hallinnon ja oikeusjärjestelmän puutteiden takia”, ohjelmassa todetaan.

Presidentti Medvedev saa kiitosta, että on asettanut päätavoitteekseen oikeusvaltion kehittämisen ja korruption kitkemisen. Ohjelmassa todetaan kuitenkin, että lähtökohdat ovat vaikeat, koska korruptio on nivoutunut osaksi yhteiskunnan totuttuja toimintatapoja.

Vanhasen mukaan yksi ohjelman päätavoitteista on lisätä Venäjä-tuntemusta Suomessa. Siksi pääministerin ympärille kootaan erityinen Venäjä-foorumi vaihtamaan tietoja ja näkemyksiä.

”Kahvi- ja teepalkalla saa mielenkiintoisia keskusteluja”, Vanhanen mainosti foorumiaan.

Teksti Olli Kemppainen / STT

Tilaa SK:n uutiskirje

Ajankohtaisimmat ja puhuttelevimmat digisisällöt vastajauhettuna suoraan sähköpostiisi.