Hallitukselta tulossa 245 miljoonan euron kädenojennus teollisuudelle – Kaivosten verohelpotus voi johtaa poliittiseen riitaan

Uutisanalyysi: Sähköveron kevennys hyödyttää aluksi myös kaivosteollisuutta, vaikka hallitusohjelmassa alan verotusta piti kiristää. Teollisuudessa kysytään, tuleeko verotuki liian myöhään.
Politiikka 13.8.2020 13:53
Valtiovarainministeri Matti Vanhanen kertoi vuoden 2021 talousarvioehdotuksesta tiedotustilaisuudessa 12. elokuuta 2020. © Jussi Nukari / Lehtikuva

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk) esitteli 12. elokuuta valtiovarainministeriön talousarvioesityksen suunnitelmia siitä, miten rahaa kerätään ja mihin sitä käytetään vuonna 2021.

Vanhanen korosti vientiteollisuuden tärkeyttä ja markkinoiden luottamusta, jotta Suomi saisi jatkossakin markkinoilta edullista lainaa, jos ja kun sitä tarvitaan.

Ensi vuonna lainaa tarvitaan noin seitsemän ja tänä vuonna noin 19 miljardia euroa. Valtion velka nousee 132 miljardiin euroon, mikä on tulevaisuudessa ongelma, jos Suomen bruttokansantuote ei nouse toivotulla tavalla eikä talous elvy.

Ensi vuoden budjetti on elvyttävä ja talouskasvun uskotaan nousevan vielä seuraavat pari vuotta: sen jälkeen alkavat ongelmat, ellei kauppa käy.