Facebook on Antti Kaikkoselle tärkeä vaaliase

Politiikka 9.5.2009 13:00

Internetin merkitys poliitikoille kasvaa jatkuvasti. Netti on korvaamaton väline myös EU-parlamenttiin pyrkiville Antti Kaikkoselle.

Antti Kaikkosen kotisivu

Eurovaalit tulossa – näillä mennään!

Näin julistaa kansanedustaja, europarlamenttiin pyrkivä Antti Kaikkonen (kesk) verkkosivuillaan. Sivut uusittiin varta vasten vaalien alla ja ne ovat saaneet aiempaa sinivalkoisemman, Kaikkosen sanoin ”kansallisromanttisemman”, sävyn.

35-vuotias Kaikkonen politikoi verkossa luontevasti. Hän teetti ensimmäiset kotisivunsa vuoden 2002 eduskuntavaaleihin, on kerännyt Facebookissa 1 069 ystävää ja aloittaa piakkoin City-lehden bloggaajana. Kaikenlaisella internetpuuhastelulla on tärkeä sija hänen vaalityössään.

”En voisi kuvitella käyväni kampanjaa ilman verkkoa. Kyseessä on valtakunnallinen kampanja eivätkä resurssit riitä massiiviseen mainontaan koko Suomessa.”

Kaikkonen mainostaa itseään sloganilla ”jämäkkä päättäjä” ja kutsuu kannattajiaan liittymään ”Kankitiimiin”. Torijakeluun tarkoitettua ”Ajankohtainen Kaikkonen” -lehteä voi lukea verkkoversiona.

Myös Facebookin, ”naamakirjan”, merkitys on Kaikkosen mielestä kasvanut nopeasti, se ei ole pelkkää viihdettä.

”Facebookissa pyörii valtava porukka. Sen kautta tavoittaa ihmisiä: eurovaalikampanjassa minulla on oma tukiryhmä, joka saa viestejä tekemisistäni.”

Samalla kun Kaikkonen esittelee Facebook-sivujaan, ruudun alareunaan kilahtaa reaaliaikainen chattiviesti ystävältä.

”Ollaanko sitä koskaan enää vapaalla?” kaveri tiedustelee.

”Ehkä kesällä”, Kaikkonen vastaa naureskellen.

Postilaatikossa näyttää olevan 56 viestiä.

”Eivät ole kaikki lukematta”, Kaikkonen vakuuttaa.

Hänen uusin Facebook-ystävänsä on Mikael Jungner. Ylen toimitusjohtaja sai aikanaan näpeilleen, kun kertoi kuhertelevansa työaikana vaimonsa Marian kanssa naamakirjassa. Kaikkonen lupaa, että hänen kohdallaan tällaista vaaraa ei ole.

”Minä en lähetä vaimolleni rakkaudenosoituksia netin kautta, teen sen livenä.”

Seuraavaksi Twitteriin

Uusille sivuilleen Kaikkonen halusi entistä enemmän ajankohtaisuutta ja vaihtuvaa tavaraa.

”Ainakin pari kertaa viikossa ja mahdollisesti useamminkin pitäisi päivittää blogia. Pääpainopisteenä on asia ja toiminta, joskus otan vähän viihteellisempääkin elementtiä mukaan.”
Suomalaispoliitikkojen kotisivujen taso vaihtelee Kaikkosen mielestä suuresti.

”Jotkut vielä kiittelevät vuoden 2007 vaalien äänituloksesta etusivullaan. Eiköhän ne kiitokset ole jo kiitelty. Parhaimmille sivuille taas tulee päivittäin uutta tavaraa. Itsekin pyrin uusien sivujeni avulla nousemaan eturiviin.”

Sähköposti, kotisivut, Facebook, blogivierailut. Mutta ei verkossa politikoivan työsarka tähän lopun, tekniset innovaattorit kun keksivät koko ajan uutta.

”Itseäni etevämmät kaverit sanovat, että seuraavaksi pitäisi mennä Twitteriin (reaaliaikainen pikaviestipalvelu). Täytyypä perehtyä siihenkin.”

Lue laajempi juttu nettipolitikoinnista SK:sta 19/2009.

Tilaa SK:n uutiskirje

Ajankohtaisimmat ja puhuttelevimmat digisisällöt vastajauhettuna suoraan sähköpostiisi.