EU nousi vaivalloisesti perustuslakisuostaan

Politiikka 25.6.2007 11:10

Uuvuttavan pitkä hanke uudistaa laajentuvan EU:n toimintaa eteni juhannuksena vaivalloisesti, kun jäsenmaat sopivat kiistellyn perustuslain korvaamisesta. SK netin arkistokatsaus kertoo EU:n riitaisista viime vuosista.Merkel & Barroso

Toiveet selkeämmästä ja kansalaisille lähemmästä järjestelmästä saa unohtaa.

Tyylipisteet selkeästä tuloksesta ja avoimesta käsittelystä jäivät Brysselin huippukokouksessa saamatta. Puheenjohtaja Saksan liittokansleri Angela Merkel korjasi kuitenkin sovun arkkitehtinä sulan hattuunsa ja vankisti asemaansa unionin merkittävimpänä johtajana.

”Tärkeintä oli, että pääsimme pois pysähtyneisyyden vaiheesta ja voimme taas edetä”, sanoi väsynyt mutta tyytyväisen oloinen Merkel neuvottelujen päätyttyä.

Varhain lauantaiaamuna kasaan puristettu sopu merkitsee, että perustuslain kaatumisesta Ranskan ja Hollannin kansanäänestyksissä syntynyt kriisi on nyt enemmän tai vähemmän ohitettu.

Seuraava vaihe on, että heinäkuussa kutsutaan koolle hallitustenvälinen konferenssi, joka hioo valtiojohtajien sopimat muutokset valmiiksi sopimukseksi. Työ on teknistä, koska yksityiskohdat on jo sovittu.

Uudistetun sopimuksen on määrä valmistua viimeistään lokakuussa Lissabonissa pidettävään huippukokoukseen. Tätä seuraa uusi ratifiointikierros. Sopimus pitää hyväksyä uudelleen myös Suomen kaltaisissa maissa, jotka ehättivät ratifioida kariutuneen perustuslain.

Tarkoitus on, että uudet säännöt tulisivat voimaan ennen vuoden 2009 kesäkuussa pidettäviä EU-parlamenttivaaleja.

Sisällöltään uusi paketti on pitkälti sama kuin perustuslaki, mutta siitä on karsittu monia yksityiskohtia, kuten maininnat EU:n lipusta, hymnistä ja myös perustuslain nimi. Ulkoministeristä ei tule ulkoministeriä, vaan ”EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja”. (STT)

Aiheesta lisää SK:n sivuilta:
Hymy hyytyi Brysselissä (SK 23/2005)
Ristiriidat varjostavat EU:n 50-vuotisjuhlia (SK 12/2007)

Kuva AA/Claus Andree-Röhmholdt