Esko Aho: ”Hyvinä aikoina on vaikea uudistaa”

Politiikka 10.5.2007 12:15

Ministerit eivät oivalla, kuinka vaikeaa hallitusohjelman toteuttamisesta tulee. Näin uskoo edellisen porvarihallituksen pääministeri Esko Aho SK:n haastattelussa. Julkaisemme myös joukon Ahoa käsitteleviä juttuja vuosien varrelta.

Esko Aho lukee paperia ja pyörittlee hitaasti päätään. Paperissa sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto vaatii sosiaalitakuun säätämistä huono-osaisimpien ihmisten toimeentulon turvaamiseksi.

”Ei ihmisten tärkein tarve ole saada sosiaaliturvaa. Ihminen tarvitsee mahdollisuuden koulutukseen, työntekoon ja omilla tuloillaan elämiseen”; Aho pohtii.

”Suomessa on aivan liian paljon syrjäytyneitä ihmisiä, mutta en usko ongelmasta päästävän millään sitoumuksilla ja takuilla. On päästävä käsiksi syrjäytymisen syihin.”

Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran yliasiamies istuu tornitalon 15. kerroksessa Helsingin Ruoholahdessa. Huoneesta avautuu upea näköala itään sekä länteen, pääkaupungin keskustaan ja Lauttasaaren yli Espoon suuntaan.

Sitran johtaja sanoo, että Suomessa elää edelleen vahvana käsitys, jonka mukaan sosiaali- ja terveyspalvelut ovat kohennettavissa lisärahalla ja lisähenkilökunnalla.

Eduskuntavaaleissa äänestäjät tiputtivat perinteiseen hyvinvoinnin tuottamismalliin sitoutuneen Sdp:n kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi. Se jäi ensi kertaa sekä keskustan että kokoomuksen taakse.

”Osa suomalaisista on aistinut, ettei meikäläinen sosiaaliturvan malli ole kenenkään kannalta hyvä. Ei sen paremmin syrjäytyneen kuin muunkaan yhteiskunnan kannalta.”

Teksti Matti Simula

Lue koko juttu SK:sta 19/2007.

Esko Aho SK:n sivuilla
Keisarin uudet vaatteet (SK 34/2001)
Ajoituksen mestari (SK 46/1999)
Aho tyytyisi hallituspelissä sivuosaan (SK 46/1999)
”Emme ole huonoja eurooppalaisia” (SK 39/1997)