Ei sinisiä luonut Terho, Elo, Sipilä tai Orpo – Perussuomalaisten nousu ja tuho ovat molemmat Timo Soinin työtä

Puolue oli vain Soinin henkilökohtainen kantoraketti, jonka hän päästi putoamaan heti, kun sen avulla hankittu paikka uhkasi mennä alta.
Politiikka 21.9.2018 12:20
Jaakko Anhava

Väistyvä puheenjohtaja Timo Soini ja hänen tuore seuraajansa Jussi Halla-aho perussuomalaisten puoluekokouksessa Jyväskylässä 10. kesäkuuta 2017.
Väistyvä puheenjohtaja Timo Soini ja hänen tuore seuraajansa Jussi Halla-aho perussuomalaisten puoluekokouksessa Jyväskylässä 10. kesäkuuta 2017. © Marjo Tynkkynen

"Perussuomalaisen puolueen hajoamisen arkkitehteja eivät olleet enempää Sampo Terho ja Simon Elo kuin ulkopuolisesta avunannosta epäillyt Juha Sipilä ja Petteri Orpokaan", kirjoittaa vapaa toimittaja Jaakko Anhava Kanava-lehdessä 6/2018.

"Vain täysin asiantuntematon voi tosissaan kuvitella, että sinisen tulevaisuuden joukot olisivat marssineet ulos puolueesta ilman ”rivimies” Timo Soinin hyväksyntää."

Suomen Kuvalehti julkaisee kirjoituksen kokonaisuudessaan.

 

Kun perussuomalainen puolue halkesi kahtia kesän 2017 puheenjohtajavaalin jälkeen, Jussi Halla-ahon uhkaus, että”loikkarien käy huonosti” tuntui aluksi väkinäiseltä hengennostatukselta loikkarien viiden ministerinpaikan edessä. Jo saman kesän kuluessa ennustus kuitenkin osui oikeaan.

Sodan jälkeisinä vuosikymmeninä kaikki Suomen suurpuolueet paitsi kokoomus ovat vuorollaan kärsineet vaikean hajaannuksen.