Ohjeita Kulmunille

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen varoittaa Katri Kulmunia ryhtymästä valtiovarainministeriksi.

Politiikka 19.09.2019 07:30
teksti Heikki Vento Kuvat Marjo Tynkkynen
Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen ja puoluejohtaja Katri Kulmuni keskustan puoluetoimistolla 12. syyskuuta. Oikealla puoluevaltuuston puheenjohtaja Antti Kivelä.
Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen ja puoluejohtaja Katri Kulmuni keskustan puoluetoimistolla 12. syyskuuta. Oikealla puoluevaltuuston puheenjohtaja Antti Kivelä. © Marjo Tynkkynen

Eduskuntatalossa päätetään maan asioista kahdessa kerroksessa. Televisiosta tuttu komea istuntosali on kakkoskerroksessa. Siellä kansanedustajat istuvat palisanteripuusta tehdyillä tuoleillaan ja hyväksyvät ja hylkäävät hallituksen esityksiä.

Viidennessä kerroksessa on kellarimainen tunnelma: ikkunat ovat pieniä, käytävät kapeita ja matalia. Eduskuntaryhmien arkisissa kanslioissa sovitaan asioista, jotka ministerit ja kansanedustajat myöhemmin vahvistavat.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kurvisen pieni huone on käytävän viimeinen. Toisessa päässä istuu sosiaalidemokraattien kollega Antti Lindtman. He ovat eduskunnan voimakaksikko, joka pystyy tarvittaessa kertomaan, mitä hallituksen rauhaan kuuluu.

Kurvisen, 33, valinta eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi oli ensimmäisiä näkyviä henkilövaihdoksia, joilla keskusta ryhtyi tekemään eroa puheenjohtaja Juha Sipilän aikaan.

Sisältö