Eduskunnassa kiivas päivä: Oppositio moitti Sipilää hallituksen tuunaamisesta

Perussuomalaisten ja uuden vaihtoehdon välirikko kärjisti kinastelua tiedonannosta.
Politiikka 19.6.2017 17:24

Kansanedustaja Laura Huhtasaari. © ANTTI AIMO-KOIVISTO / Lehtikuva

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) tiedonanto eduskunnalle hallituspohjan muutoksesta käynnisti odotetun keskustelun, jossa puolueet löysivät roolinsa nopeasti.

Perussuomalaisten muuttuminen oppositiopuolueeksi tapahtui yhtä vilkkaasti kuin puolueesta hatkat ottaneen Uuden vaihtoehdon istahtaminen ministeriaition viidelle paikalle. Välirikosta tuli hetkessä ammottava.

Erossa on samoja piirteitä kuin perussuomalaisten edeltäjän maaseudun puolueen hajoamisessa 1970-luvulla. Silloin osa eduskuntaryhmästä tuki presidentti Urho Kekkosen toimikauden jatkamista poikkeuslailla. Syyt olivat valta- ja ulkopoliittisia.

Perussuomalaisten jakautumisen jälkeen erimielisyydet koskevat EU:ta ja valtakamppailu ministeripaikkoja. Uusi vaihtoehto hyväksyy hallituksen EU-linjan ja ottaa perussuomalaisten viisi salkkua.

Persujen perustajan, ulkoministeri Timo Soinin (uv) oppi-isä ja Smp-legenda Veikko Vennamo pilkkasi puolueloikkareita seteliselkärankaisiksi, koska nämä veivät mukanaan Smp:n puoluetuen. Nyt rahat jäävät perussuomalaisille.

Kielenkäyttökin oli eduskunnassa  käydyssä keskustelussa perivennamolaista. Laura Huhtasaaren (ps) mielestä hallituksen pelastaminen on ”härski näytelmä”. Uuden vaihtoehdon Simon Elo vastasi takaisin:

”Setelit jäivät, mutta selkäranka pysyy.”

Huhtasaaren ja Elon huutelu äityi niin henkilökohtaiseksi, että puhemies Maria Lohela (uv) joutui muistuttamaan nykyistä ja entistä puoluetoveriaan kansanedustajien käytöstavoista.

Sipilän hallituksen luottamusäänestyksestä tulee tiukka.

Vasemmisto ja vihreät ottivat avukseen presidentti Sauli Niinistön. Presidentti kertoi lauantaina Kainuun Sanomille, että hallituksen hajottaminen olisi voinut olla paikallaan.

Sdp, vihreät ja vasemmistoliitto keskittyivät arvostelemaan Sipilää hallituspohjan virittämisestä ilman ministeristön muodollista eroa. Sipilälle muistutettiin, että hallituksen olisi pitänyt erota, koska se menetti enemmistönsä eduskunnassa.

Niinistön lausunto oli maino ase vasemmistolle ja vihreille. Ne pystyivät siirtämään sivuun aiemmat vaatimuksensa eduskunnan hajottamisesta ja ennenaikaisten vaalien järjestämisestä.

Opposition puhujat epäilivät, että Sipilän ja valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok) operaatio oli tarkasti käsikirjoitettu. Sipilä kiisti toistuvasti suunnitelman ja vakuutti, että hänelle välirikon laajuus selvisi hieman ennen kuin hänen olisi pitänyt jättää hallituksen eronpyyntö presidentille.

Sipilän tuunatun hallituksen luottamuksesta äänestetään tiistaina 20. kesäkuuta. Äänestyksestä tulee tiukka, koska kahden puolueen ja yhden eduskuntaryhmän ministeristöllä on tukenaan 106 kansanedustajaa, joista puhemies Lohela ei osallistu äänestykseen.