Sote-solmu odottaa avaajia

Viimeisistä viikoista ennen eduskuntavaaleja on tulossa riitaisat. Suuret uudistukset ovat yhä päättämättä, ja eduskunnan keskustelukulttuuri on huonompi kuin edeltäjillä.

Politiikka 18.01.2019 06:00
teksti HEikki Vento kuva Jonne Räsänen
Eduskuntaryhmien puheenjohtajat Antti Lindtman (sd), Kalle Jokinen (kok) ja Antti Kaikkonen (kesk) kohtasivat valtiosalissa.
Eduskuntaryhmien puheenjohtajat Antti Lindtman (sd), Kalle Jokinen (kok) ja Antti Kaikkonen (kesk) kohtasivat valtiosalissa.

Huhtikuun eduskuntavaaleihin päättyvän vaalikauden tilinpäätöstä on mahdoton tehdä, koska sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus on kesken.

Sote-uudistus on ollut koko vaalikauden ajan suurissa vaikeuksissa, ja aikatauluja on muutettu toistuvasti. Hallituksen prosessikaavio petti.

”Nyt me olemme yksi hallituspuolue”, keskustan puheenjohtaja ja hallitusneuvotteluiden vetäjä Juha Sipilä iloitsi vielä toukokuussa 2015.

Pari viikkoa myöhemmin julkistetun Sipilän kolmen puolueen hallituksen ohjelman suuri tavoite oli saada sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus ja maakuntahallinto valmiiksi pikavauhtia. Sote piti panna toimeen, ja maakuntavaltuustojen oli tarkoitus aloittaa tämän vuoden alussa.

Hallituksen yhteiseloon repesi ensimmäinen särö jo syksyllä 2015, kun Sipilä uhkasi kaataa oman hallituksensa kiistaan maakuntien määrästä.

Sisältö