Dmitri Medvedev valtiovierailulle Suomeen huhtikuussa – mistä pitäisi puhua?

SK:n toimitus
Politiikka 8.4.2009 09:18

Venäjän presidentti Dmitri Medvedev saapuu kaksipäiväiselle valtiovierailulle Suomeen 20.-21. huhtikuuta.

Vierailu on Medvedevin ensimmäinen Suomeen presidenttinä.

Vastaanottoseremoniat ja viralliset keskustelut tasavallan presidentti Tarja Halosen kanssa järjestetään Presidentinlinnassa maanantaina 20. huhtikuuta.

Halonen ja Medvedev ovat tavanneet tätä ennen viime kesänä Venäjän Hanti-Mansiassa suomalais-ugrilaisten kansojen maailmankongressissa. Presidentit ovat puhuneet keskenään myös puhelimessa useita kertoja.

Medvedev on ollut vallassa vajaan vuoden voitettuaan Venäjän viime kevään presidentinvaalit 70,3 prosentin kannatuksella. Hän nousi tehtävään varapääministerin paikalta edeltäjänsä Vladimir Putinin ”valittuna”. Putinin siirtyminen pääministeriksi herätti vallanvaihdon yhteydessä paljon spekulaatioita siitä, kumpi miehistä Venäjää tosiasiassa johtaa.

Ota osaa keskusteluun ja kerro, mistä aiheista Suomen valtiojohdon pitäisi keskustella Medvedevin kanssa.

Teksti STT

Keskustelu

Haluaisin että SUOMI saisi liittyä NATON..Ettei suomi jäisi tänne ihan yksin kun kaikki muut maat ympärillä liittyy natoon..MEIDÄN PRESIDENTTI VOISI KESKUSTELLA SIITÄ TÄRKEÄSTÄ ASIASTA…Nyt kun joku muu määrää meitä, olo tuntuu tosi pelottavalta…

Fortum on sitoutunut sijoittamaan Siperian sähköntuotantoon yli 5 miljardia euroa vuoteen 2013 mennessä. Koska sähkö tuotetaan maakaasulla, on täysin Venäjän ylimmän johdon päätösten eli hyvän tahdon varassa, saako Fortum sieltä koskaan voittoa.

Taloussuhteiden edistäminen on luonnollinen asia agendalla. Mutta Nato on Venäjälle kuin punainen vaate härälle ja erittäin arka aihe.

Ihmisoikeuksista olisi myöskin syytä puhua, mutta onhan se jo nähty, että siitä ei juuri ole hyötyä. Halosen voisi kuvitella niitäkin sivuavan.

Hieno juttu, että sekä Suomen, että Venäjän valtionjohto suhtautuu myönteisesti vuorovaikutukseen. Kaupankäynnin ja myönteisen vuorovaikutuksen, kuten hyvinvoinnin vahvistaminen ja taantumasta selviäminen kansainvälisen yhteistyön avulla on mielekästä kaikille ihmisille esimerkiksi kulttuurivuorovaikutuksen lisäksi.

Eiköhän olisi parempi ottaa Kremlistä etukäteen selvää mistä saa puhua. Ei se YYA-sopimus ole mihinkään kadonnut, vaikka joku Suomessa ehkä niin luulisikin.

Medvedev on ihan humaani ja sivistynyt tyyppi, kuten hänen tapaamisestaan Barack Obaman kanssa havaittiin, eikä tarvitse ottaa jännitteitä hänestä. Kannattaisi siis kuunnella, mitä hänellä on mielessään meidän Finlandiastamme ja miten ”rauhanomainen rinnakkaiselo” tuottaisi molemmille maille hyvää tulosta jatkossakin.Uskonpa että Natoa ei kannata edes nostaa esille, vaan keskityttäisiin myönteisiin asioihin, joista yhtenä tärkeimmistä näkisin Karjalan tasavallan ja Kuolan sekä Suomen välisen kaupan, matkailun ja kulttuurin kehittämisen.