Demareiden vallanvaihto saa sinetin: Sanna Marin on kirkasotsainen punavihreä, joka ei kaihda kompromisseja

Vielä ei ole saatu näyttöä siitä, että Suomessa olisi nyt kaikkien aikojen vasemmistolaisin pääministeri, jollaiseksi häntä nimityksen jälkeen luonnehdittiin.
Pääministeri Sanna Marin kuvattuna 13. kesäkuuta 2020 Kesärannassa Helsingissä. © Jarmo Wright

Pääministeri Sanna Marin, 34, nousee Antti Rinteen jälkeen Sdp:n puheenjohtajaksi enemmän poliittisesta linjastaan huolimatta kuin sen ansiosta.

Vasemmistodemari Marin on julkisuudessa maininnut yhdeksi esikuvakseen ikiradikaali Erkki Tuomiojan. Heinäkuussa 74 vuotta täyttänyt Tuomioja pyrki aikoinaan itse Sdp:n johtoon neljästi, mutta sai parhaimmillaankin vain kolmasosan äänistä. Yhtenä syynä tappioihin on pidetty sitä, että hän oli aina liian vasemmalla enemmistön makuun.

Vaalikonevastauksista laadituilla arvokartoilla Marin sijoittuu niin pitkälle vasemmalle kuin akselia riittää. Kun hänen vastauksiaan vertailtiin Ylen vaalikoneessa muiden puolueiden ehdokkaiden vastauksiin, eniten samankaltaisuuksia löytyi feministisen puolueen listoilla olleiden kanssa. Myös vasemmistoliittolaiset, vihreät ja eläinoikeuspuolueen ehdokkaat olivat keskimäärin lähempänä Marinia kuin muut demarit.