Katse kohti demareita

Sosiaalidemokraattien johtoon palanneen Antti Rinteen mallista tulee jo ennen vaaleja uuden sote-yrityksen pohjaesitys.

Politiikka 14.03.2019 12:00
Teksti Tuomo Lappalainen ja Heikki Vento
Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman marssi ulkoasiainvaliokunnan huoneeseen 12. maaliskuuta. Puolueiden edustajat sopivat, että Sipilän hallitus jatkaa toimitusministeristönä.
Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman marssi ulkoasiainvaliokunnan huoneeseen 12. maaliskuuta. Puolueiden edustajat sopivat, että Sipilän hallitus jatkaa toimitusministeristönä. © Jarmo Wright

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen ero muutti vaaliasetelmia samalla tavalla kuin pääministeri Alexander Stubbin (kok) ministeristön sekoilu neljä vuotta sitten. Oppositiojohtajasta tulee haastettu. Vuonna 2015 roolissa oli Sipilä, nyt sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Antti Rinne.

Hallituksen sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus ja maakuntahallinto kaatuivat jälleen perustuslaillisiin ongelmiin. Se tarkoittaa, että sote on yksi vedenjakaja vaalikeskusteluissa ja hallitusneuvotteluissa.

Gallupjohtajan ehdotus on pelinavaus, johon muut reagoivat. Useimmat puolueet julkaisevat omat vaihtoehtonsa, joiden pitää riittävästi erottua kilpailevista esityksistä.

 

Kokoomukselle uusi sote on niin herkkä asia, että se paljastaa mallinsa yksityiskohdat vasta vaalien jälkeen. Ratkaisu on taktinen. Puolue haluaa välttää sisäisen riitelyn ja ajautumisen hallitusneuvotteluiden sivuraiteelle.

Sisältö