Bernerin Finavia-sotkun mitätön lopputulema: Taidetaan tarvita uusi ohje

Uutisanalyysi: Eduskunnan tarkastusvaliokunta taiteili Berner-lausunnoissaan.
Mikko Niemelä
Politiikka 17.2.2017 15:58
Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk) piina Finaviaan liittyvässä johdannaissotkussa on ohi ainakin toistaiseksi. Eduskunnan tarkastusvaliokunta tuli siihen tulokseen, ettei ministeri Berner toiminut moitittavasti Finavia tapauksessa. Finavia-sotku on kestänyt viisi vuotta, ja siihen ...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Keskustelu

27.01.2017 Vantaan käräjäoikeus hylkäsi Finavian entistä vara­toi­mi­tus­joh­tajaa ja entistä rahoi­tus­pääl­likköä vastaan nostetut syytteet johdan­nais­so­pi­muk­sista.
Finavia teki vuosina 2009–2011 johdannaissopimuksia, joilla tavoiteltiin korko­suo­jausta ja rahoi­tus­ku­lujen alentamista, mikä oli yhtiön ohjeistuksen mukaista.
Sopimukset eivät olleet haitallisia eivätkä yhtiön sääntöjen vastaisia.
Oikeus kiinnitti huomiota myös siihen, että sopimukset olivat tuottaneet voittoa purka­mis­het­keen asti.
Kulut aiheutuivat sopimuksen purkamisesta niiden ollessa vielä kesken. Vantaan käräjäoikeuden mukaan tästä ei voi voida vastuuttaa sopimukset tehnyttä rahoi­tus­pääl­likköä eikä vara­toi­mi­tus­joh­tajaa. He eivät siis ole tehneet purkamispäätöstä.
Sopimusten purkamisesta on aiheutunut Finavialle sen oman ilmoituksen mukaan 34 miljoonan euron tappiot.

Noin siis Vaantaan käräjäoikeus.

Jos on jutun kirjoittaneeseen Mikko Niemelään uskomista, niin Vantaan käräjäoikeus vääristelee tosiasioita.

Kun sopimusten purkaminen tapahtui aikoinaan julkisen hälyn jälkeen, niin tappioiden syntymisestä pitäisi kysyä silloisilta ministereitä Kyllöseltä tai Risikolta. Jommasta kummasta asia on liikkeelle lähtenyt.

Eduskunnan tulisi antaa moitteet siis Kataisen ja Stubbin hallitusten liikenneministerille ja valtiovarainministereille. Bernerille papukaijamerkki rohkeasta työstä nostamalla asia esille ja ohittamalla aikaansaamaton lenttokenttäyhtiön hallinto.