Asiantuntijat penseitä Helsingin sote-erivapauksille: pääkaupungista ei voi tehdä maakuntaa, eikä se saa kerätä itse sote-rahojaan

Sosiaali- ja terveysministeriö selvitti perustulakiasiantuntijoiden näkemyksiä Uudenmaan sote-erillisratkaisusta. Suurimmat ongelmat ovat Helsinki ja HUS.
Politiikka 17.10.2019 07:28
Turun yliopiston julkisoikeuden professori Juha Lavapuro on yksi sosiaali- ja terveysministeriön kuulemista asiantuntijoista.
Turun yliopiston julkisoikeuden professori Juha Lavapuro on yksi sosiaali- ja terveysministeriön kuulemista asiantuntijoista. © HEIKKI SAUKKOMAA / LEHTIKUVA

Perustuslakiasiantuntijoiden mielestä Uudenmaan erillisen sote-ratkaisun merkittävimmät ongelmat ovat Helsingin asema sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) sovittaminen sote-muottiin.

Sosiaali- ja terveysministeriö on selvittänyt neljän tunnetun asiantuntijan näkemyksiä siitä, miten Uudenmaan mahdollisen erityisratkaisun eri vaihtoehdot täyttävät perustuslain yhdenvertaisuutta ja perusoikeuksia koskevat vaatimukset. Kyselyyn vastasivat emeritusprofessori Kaarlo Tuori, valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen, julkisoikeuden professori Juha Lavapuro ja hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää.

Asiantuntijat ovat penseitä Helsingin erivapauksille. He kuitenkin muistuttavat, että moni asia on tulkintakysymys. Lopullisen perustuslakiarvion tekee tarvittaessa eduskunnan perustuslakivaliokunta.