Arvosanat

Politiikka 22.2.2007 10:38

Ministeriarvioita varten SK:n työryhmä haastatteli kunkin ministerin kohdalla 4-6 hänet hyvin tuntevaa ja hänen kanssaan työskennellyttä ministerikollegaa, kansanedustajaa, virkamiestä, poliittista avustajaa tai etujärjestöjen edustajaa.

Taustahaastattelut tehtiin tammikuussa 2007.

Työryhmään kuuluivat: Pekka Ervasti, Kustaa Hulkko, Tuomo Lappalainen, Matti Simula ja Jarkko Vesikansa.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja
Ylimielinen huippuosaaja

Kielitaito: 10-
Asiaosaaminen: 10
Pelisilmä: 8-
Paineensietokyky: 9
Huolellisuus/tarkkaavaisuus/ahkeruus: 9,5
Yleisarvosana: 9+

Helsinkiläinen Erkki Tuomioja (sd), 60, on hallituksen kirkkaimpia tähtiä. Aloitteellinen EU:n puheenjohtajamaan ulkoministerinä Libanonin kriisin selvittelyssä. Asiantunteva ja itsenäinen ministeri, joka teki virkamiesten elämän helpoksi. Monipuolinen kielitaito. Hyvä fyysinen ja henkinen kestokyky edistivät pitkien prosessien läpivientiä.
Ajoittaiset harkitsemattomat Israel-lausunnot osoittivat joko taktisen pelisilmän puutetta tai arroganttia haluttomuutta käyttää sitä. Huonot sosiaaliset taidot estivät saavuttamasta sitä kansainvälistä arvostusta, minkä ammatillinen pätevyys olisi mahdollistanut.
Nato-allergikko.

Valtiovarainministeri Eero Heinäluoma
Kolmikannan takuumies

Kielitaito: 8,5
Asiaosaaminen: 9-
Pelisilmä: 9
Paineensietokyky: 9
Huolellisuus/tarkkaavaisuus/ahkeruus: 8,5
Yleisarvosana: 9-

Helsinkiläinen Eero Heinäluoma (sd), 51, oli valtiovarainministeriölle arvoitus, kun hän otti salkun vastaan syyskuussa 2006. Ministeriössä mietittiin, millainen talousministeri tulee miehestä, jonka viiteryhmä tunnetusti on SAK.
Pelot ovat suurelta osin hälvenneet.
Sdp:n puheenjohtaja on osoittautunut tiedonhaluiseksi ja oppivaiseksi. Hän puhuu usein talouden uudistuksista ja varautumisesta tulevaisuuteen, vaikka ei olekaan luopunut ”kolmikannasta” ym. perinteisestä sd-retoriikasta.
Pelimies ei vedä kauheasti kotiinpäin, mitä nyt aavistuksen verran suosii demarijohtoisia ministeriöitä, varsinkin liikenneministeriötä.
Heinäluoma on pääsääntöisesti pärjännyt EU-areenoilla, mutta alkoholiverotuksen harmonisointihanke kaatui omaan mahdottomuuteensa.

Kuntaministeri Hannes Manninen
Vähäeleinen asiantuntija

Kielitaito: 7+
Asiaosaaminen: 10-
Pelisilmä: 8,5
Paineensietokyky: 9-
Huolellisuus/tarkkaavaisuus/ahkeruus: 9+
Yleisarvosana: 9-

Kuusamolaislähtoinen Hannes Manninen (kesk), 60, on tiettävästi Suomen pitkäaikaisin kunnanjohtaja. Eduskuntaan hänet valittiin Tornion kaupunginjohtajan paikalta. Manninen on kunta-alan kiistaton asiantuntija, jota arvostetaan yli puoluerajojen.
Luonteeltaan Manninen on vähäeleinen, rauhallinen, joviaali, ahkera. Poliitikkona hän on kettu, joka osaa antaa tarvittaessa periksi. Kielitaito ei ole kehuttava, mutta osaa Manninen liikkua Brysselissäkin.
Hänen rohkeutensa jää historiaan: kepulainen ministeri, joka vihdoin aloitti kuntauudistuksen. Omat olisivat heittäneet Mannisen hallituksesta presidentinvaalien jälkeen, ellei pääministeri olisi puuttunut peliin.

Maatalousministeri Juha Korkeaoja
Talonpojan asialla

Kielitaito: 7,5
Asiaosaaminen: 9
Pelisilmä: 8+
Paineensietokyky: 9
Huolellisuus/tarkkaavaisuus/ahkeruus: 9+
Yleisarvosana: 8,5

Kokemäkeläinen Juha Korkeaoja (kesk), 57, on ollut sinnikäs maanviljelijöiden etujen puolustaja. Alussa hänellä oli kahinoita viljelijöiden kanssa, jotka odottivat kaiken muuttuvan hyväksi keskustan palattua hallitukseen. Onnistui takomaan EU-ajan realismia viljelijöiden mieliin.
EU-puheenjohtajakaudella Korkeaoja keräsi arvostusta rauhallisena ja yhteistyökykyisenä neuvottelijana. EU:n kalastuskiintiöistä hän runnoi kasaan päätöksen yöhön saakka jatkuneessa kokouksessa. Korkeaojan vahvana tukena on ollut erittäin asiantunteva ja osaava virkamiestiimi.
Viljelijöiden etujen puolustaminen on estänyt Korkeaojaa tarkastelemasta avoimin silmin suomalaisen maatalouden tulevaisuutta. Tämä voi aiheuttaa ongelmia pidemmällä perspektiivillä.

Työministeri Tarja Filatov
Harmaa puurtaja

Kielitaito: 8-
Asiaosaaminen: 9,5
Pelisilmä: 7,5
Paineensietokyky: 8,5
Huolellisuus/tarkkaavaisuus/ahkeruus: 9-
Yleisarvosana: 8,5

Hämeenlinnalainen Tarja Filatov (sd), 43, on vetänyt työministeriötä jo seitsemän vuotta. Hänestä on jo tullut osa keskushallintoa. Virkamiesmäinen varovaisuus heijastuu toimista. Hän on enemmänkin sopeutuja kuin muuttaja. Filatovin puheissa on suoria lainauksia ministeriön rutikuivista raporteista.
Hyvä työllisyystilanne on lieventänyt paineita, mutta arvostelijat muistuttavat, että työministerin toimet alueellisesti ja erityisryh-mien kohdalla ovat jääneet puolitiehen. Kokoomus puhuu myös tempputyöllistämistä ja vasemmistoliitto vastaavasti lumetyöllistämisestä.
Filatov on vienyt menestyksellisesti suurta yt-lakihanketta eteenpäin eduskunnassa. Sosiaalisten yritysten kohdalla kunnianhimo loppui demarienkin mielestä kesken.

Puolustusministeri Seppo Kääriäinen
Epäluuloinen pelimies

Kielitaito: 7,5
Asiaosaaminen: 8
Pelisilmä: 9,5
Paineensietokyky: 7
Huolellisuus/tarkkaavaisuus/ahkeruus: 9,5
Yleisarvosana: 8+

Iisalmelainen Seppo Kääriänen (kesk), 58, on kokenut politiikan kehäkettu, joka kotiutui mainiosti puolustusministeriöön. Siellä on opittu tuntemaan toisenlainen poliitikko kuin lupsakka Perskutarallaa-hahmo, joka häärii tv:n Itsevaltiaissa.
Kääriäinen on epäluuloinen syntyjään ja arka poliittisesta imagostaan. Hän ei erityisemmin luota virkamiehiinsä, vaan epäilee jatkuvaa sumutusta. Tämä leimaa ministerin suhdetta mm. puolustusvoimien komentajaan Juhani Kaskealaan. Presidentin ja ulkoministerin kanssa yhteistyö on toiminut.
Kääriäinen on vetänyt kepun perinteiden mukaisesti vahvasti kotiinpäin. Maavoimien esikunta meni Mikkeliin vastoin sotilaiden mielipidettä. Asehankintojen kohdalla reservin kapteeni Kääriäinen on syönyt kenraalien kädestä ymmärtämättä nykyaikaisista tappovehkeistä ärräntötöä. Epäillään kaappinatolaiseksi.

Ulkomaankauppaministeri Paula Lehtomäki
Rempseä kuopus

Kielitaito: 9-
Asiaosaaminen: 8
Pelisilmä: 8,5
Paineensietokyky: 8
Huolellisuus/tarkkaavaisuus/ahkeruus: 9-
Yleisarvosana: 8,5

Kuhmolainen Paula Lehtomäki (kesk), 34, on keskustan tulevaisuudenlupaus. Oppi asiat nopeasti ja oivalsi roolinsa vientiyritysten puolestapuhujana. Rempseä debytantti, joka sulatti jäykät teollisuuspomot. Itsevarmuus meni joskus överiksi.
Eräiden arvioiden mukaan nousi ulkomaankauppaministeriksi kymmenkunta vuotta liian aikaisin.Muutamilla ulkomaalaisilla poliitikoilla ja yritysjohtajilla vaikeuksia ottaa vakavasti nuorta naisministeriä.
Hallituksen paras venäjänkielen taitaja.
Piti keskustalaiseksi yllättävän vahvasti esillä YK:n suosittelemaa kehitysavun 0,7 %:n bkt-osuutta. Tavoitteen saavuttaminen jäi kuitenkin pelkäksi puheeksi.
Avioitui ja tuli äidiksi hallituskauden aikana. Äitiysloman sijaisena Mari Kiviniemi (kesk).

Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen
Poliittinen tehosekoitin

Kielitaito: 7+
Asiaosaaminen: 9+
Pelisilmä: 8,5
Paineensietokyky: 8+
Huolellisuus/tarkkaavaisuus/ahkeruus: 9
Yleisarvosana: 8,5

Jyväskyläläinen Mauri Pekkarinen (kesk), 59, ei ole mikään pupu tai säyseä seurakoira. Hän on terrieri, jonka energia ei lopu koskaan.
Elinkeinoelämän edustajat kiittävät häntä aktiivisuudesta ja innosta perehtyä asioihin. Puoluepoliittinen suhmurointi – ”pekkarointi” – on jäänyt vähiin. EU-kokouksissakaan hän ei jää seinänvierille, vaikka kielitaito on rajallinen. Pekkarinen hoiti kohtuullisesti esimerkiksi kemikaaliasetuksen ja palveludirektiivin käsittelyn.
Toisten mielestä hän on yliaktiivinen sähläri, joka sotkeutuu yksityiskohtiin, ja alaiset pelkäävät, koska ääriuuttera ja kunnianhimoinen ministeri kutsuu taas koolle öisen valmistelukokouksen. Joidenkin mielestä ministeri on saanut ministeriön organisaation ajoittain suorastaan sekaisin.

Opetusministeri Antti Kalliomäki
Demarien luottopakki

Kielitaito: 7,5
Asiaosaaminen: 8-
Pelisilmä: 9+
Paineensietokyky: 8,5
Huolellisuus/tarkkaavaisuus/ahkeruus: 8
Yleisarvosana: 8+

Nurmijärveläinen Antti Kalliomäki (sd), 60, johti Sdp:n ministeriryhmää valtiovarainministerinä vuoteen 2005, kun puolueen puheenjohtaja oli hallituksen ulkopuolella. Tärkeä taustavoima vaalikauden alun veroratkaisuissa, jotka menivät suhdannepoliittisesti nappiin. Helpotti syksyn 2004 tupo-vääntöä varjelemalla taitavasti suhteita ay-liikkeeseen. Vaikutti keskeisesti, että kunta- ja palvelurakenneuudistus saatiin liikkeelle.
Tukeutunut mielellään politrukkeihin ja sivuuttanut virkamiehet.
Jarruttanut opetusministerinä yksityisten koulujen kehittämistä. Korkeakouluasioissa ennakkoluulottomampi: ymmärtänyt huippuyksiköiden tarpeita ja arvostellut turhia päällekkäisyyksiä.

Pääministeri Matti Vanhanen
Väritön ahertaja

Kielitaito: 6,5
Asiaosaaminen: 9-
Pelisilmä: 8,5
Paineensietokyky: 9
Huolellisuus/tarkkaavaisuus/ahkeruus: 9-
Yleisarvosana: 8+

Nurmijärveläinen Matti Vanhanen (kesk), 51, joutui hallituksen kärkeen yllättäen Anneli Jäättenmäen (kesk) Irakgate-eron jälkeen kesäkuussa 2003. Äärimmäisen työteliäs ja tunnollinen asiaosaaja, mutta poliittiseksi johtajaksi liiankin väritön.
Vanhanen on lukenut kotiläksynsä. Näin hän on pystynyt vaikuttamaan keskeisiin linjauksiin hallituksessa. Ulkopolitiikassa Vanhaselta on puuttunut suuri strategia. Siksi ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) ja presidentti Tarja Halonen ovat saaneet enemmän valtaa kuin Paavo Lipposen (sd) pääministerikaudella.
Vanhanen on joskus puolustanut demarien mielestä liikaa keskustan ministereitä. Hän voi kiitellä myös itseään hallituksen onnistuneesta talouspolitiikasta, joka osaltaan taannut pitkän nousukauden.
EU-puheenjohtajuuskaudella Vanhanen paiski hartiavoimin töitä. Kansainvälisillä parketeilla Vanhanen ei ole kuitenkaan parhaimmillaan. Englanti kangertelee, ja Brysselissä hänellä on tylsän miehen maine.

Opetusministeri Tuula Haatainen
Feministi herrahississä

Kielitaito: 8,5
Asiaosaaminen: 8
Pelisilmä: 8
Paineensietokyky: 7,5
Huolellisuus/tarkkaavaisuus/ahkeruus: 8,5
Yleisarvosana: 8

Helsinkiläinen Tuula Haatainen (sd), 46, pääsi vasta vaalikauden lopussa omalle alalleen, kun sai siirron sosiaali- ja terveysministeriksi. Keskittyi sitä ennen opetusministerinäkin paljolti puolueensa sosiaalisiiven sydämenasioihin, kuten iltapäiväkerhoihin ja muuhun kouluhyvinvointiin. Ei pystynyt huolehtimaan, että ikäluokkien pienentyessä säästyneet rahat olisi käytetty koulutuksen kehittämiseen, kuten alun perin lupailtiin.
Pitänyt kovaa ääntä tasa-arvoasioista. Kirjoitti pääministerin kanssa sadan suurimman pörssiyhtiön johtajille ja vaati enemmän naisia talouselämän huipulle. Tyrmättiin eduskunnassa, kun yritti saada miehet vanhempainvapaille korotetulla päivärahalla.

Ympäristöministeri Jan-Erik Enestam
Virkamiesten vietävä

Kielitaito: 8,5
Asiaosaaminen: 7-
Pelisilmä: 8
Paineensietokyky: 8
Huolellisuus/tarkkaavaisuus/ahkeruus: 7,5
Yleisarvosana: 8-

Västanfjärdiläinen Jan-Erik Enestam (r), 59, on elinkeinoelämän arvostama, ay-liikkeen sietämä ja ympäristöaktiivien moittima ministeri. Suurimmat saavutukset jätehuollon kehittämisessä sekä Itämeren suojelussa, erityisesti öljyntorjuntavalmiuden parantamisessa.
Passiivinen ilmastostrategian luomisessa. Aktivoitui energiapoliittisissa kysymyksissä vasta kautensa loppumetreillä.
Heikko ministeriönsä hallinnonalan tuntemus. Ei kuitenkaan jäänyt kiinni asiavirheistä. Vahvasti riippuvainen viranomaisvalmistelusta. Itsekin kuin virkamies. Puhuu englantia miltei paremmin kuin suomea.
Luopui vuodenvaihteessa EU-puheenjohtajuuskauden päätyttyä ministeriydestä. Ympäristöministeri hallituskauden loppuajan Stefan Wallin (r).

Liikenneministeri Susanna Huovinen
Oppivainen untuvikko

Kielitaito: 8,5
Asiaosaaminen: 8
Pelisilmä: 7,5
Paineensietokyky: 7
Huolellisuus/tarkkaavaisuus/ahkeruus: 8+
Yleisarvosana: 8-

Jyväskyläläinen Susanna Huovinen (sd), 34, tuli hallitukseen vasta syksyn 2005 ministerikierrätyksessä. Kokemuksen puute näkyy varovaisuutena. Omaksuu nopeasti uusia asioita, mutta päätösten teko vaatii välillä aikaa. Diplomaattinen ja yhteistyökykyinen. Tukeutui paljon virkamiehiin, mutta piti silti langat käsissään. Kestoministeriainesta.
Voimat eivät ole riittäneet itärajan rekkajonojen purkamiseen. Suosi radiotoimilupien jaossa räikeästi SanomaWSOY:tä. Peruu viime tipassa tärkeitä tapaamisia jopa ulkomailla.

Veroministeri Ulla-Maj Wideroos
Tuntematon toimija

Kielitaito: 9-
Asiaosaaminen: 7,5
Pelisilmä: 7
Paineensietokyky: 8
Huolellisuus/tarkkaavaisuus/ahkeruus: 7,5
Yleisarvosana: 8-

Närpiöläinen Ulla-Maj Wideroos (r), 55, taitaa olla hallituksen tuntemattomin jäsen. Kotivaalipiirissä Pohjanmaalla hänet tunnetaan kuitenkin tomerana unilukkarina, joka patistaa hallintoa palvelemaan ruotsinkielistä vähemmistöä.
VM:n kakkosministerin tontti on pieni. Yleensä Wideroos on suoriutunut työstään – mm. rahoitusmarkkina- ja hallinnon kehittämisasioista – virheittä.
Wideroosin suuri päämäärä Suomen EU-puheenjohtajuuskaudella oli saada aisoihin komission virkojen kasvu. Hän kuitenkin kärsi tappion yhdessä EU-maiden enemmistön kanssa.
Toiset sanovat, että hän oli täsmälleen oikealla, veronmaksajien, asialla.
Toisten mielestä taistelu oli jo alun perin ”mission impossible”, koska tiedettiin, että komissio ja parlamentti olisivat tavoitetta vastaan.

Peruspalveluministeri Liisa Hyssälä
Väsymätön puhekone

Kielitaito: 7-
Asiaosaaminen: 8-
Pelisilmä: 7+
Paineensietokyky: 8-
Huolellisuus/tarkkaavaisuus/ahkeruus: 7,5
Yleisarvosana: 7,5

Lietolainen Liisa Hyssälä (kesk), 58, runnoi itsensä hallitusneuvotteluissa peruspalveluministeriksi. Yrittäminen kääntyy helposti touhottamiseksi. Paljon näkemyksiä suomalaisten hyvinvoinnin edistämisestä, mutta johdonmukainen ote on ollut hakusessa.
Hyssälä on törmäillyt vääntäessään kättä demarien kanssa yrittäessään hallita ministeriötä, jossa ykkössalkku on Tuula Haataisella (sd). Kansallista terveysohjelmaa ja hoitotakuuta Hyssälä on luotsannut kohtuullisesti eteenpäin.
Hyssälä asetti hallituskumppaneiden mielestä hallituksen kohtuuttoman tukalaan asemaan ryhtymällä myötäilemään tahdottoman tuntuisesti alkoholiveron korotusvaatimuksia. Oppositio on ilkkuen muistuttanut ministerin edellisten eduskuntavaalien alla tekemästä ehdotuksesta korottaa minimieläkkeitä 300 eurolla.

Oikeusministeri Leena Luhtanen
Euroajan tankero

Kielitaito: 7-
Asiaosaaminen: 7
Pelisilmä: 8-
Paineensietokyky: 7,5
Huolellisuus/tarkkaavaisuus/ahkeruus: 8
Yleisarvosana: 7,5

Espoolainen Leena Luhtanen (sd), 65, keskittyi liikenne- ja viestintäministerinä enemmän liikenne- kuin viestintäasioihin. Piti kovaa melua väylärahoista, mutta myös hävisi monta vääntöä. Ei ollut yhtä innostunut avaamaan logistiikka-alaa kilpailulle kuin kokoomuslaiset edeltäjänsä.
Valinta oikeusministeriksi 2005 Johannes Koskisen (sd) jälkeen hämmästytti juristitaustan puuttumisen takia. Oli EU-asioissa helisemässä vajavaisen kielitaitonsa takia. Eduskunta tyrmistyi EU:n ja Yhdysvaltojen välisen tietojenvaihtosopimuksen pimittämisestä. Pitkä poliittinen kokemus on tuonut persoonaan särmää, mutta ei ole vahvistanut riittävästi itsetuntoa.

Kulttuuriministeri Tanja Saarela
Onnekas imagon-rakentaja

Kielitaito: 8,5
Asiaosaaminen: 7
Pelisilmä: 8+
Paineensietokyky: 7-
Huolellisuus/tarkkaavaisuus/ahkeruus: 7
Yleisarvosana: 7,5

Espoolainen Tanja Saarela (kesk), 36, on hallituksen taitavin imagonrakentaja. Hän on tukeutunut vahvuuksiinsa, kuten hyvään esiintymiskykyyn, sujuvaan englannintaitoon ja habitukseen. Vältellyt eduskunnan kyselytunteja ja suoria haastatteluja, joissa kapea asiaosaaminen voisi paljastua. Panosti naistenlehtijulkisuuteen. Tukeutuu vahvasti virkamiehiin.
Saarelalla on ollut sitkeyttä ja onnea. Kulttuurimäärärahat ovat hänen kaudellaan kasvaneet pääosin edellisen eduskunnan päätösten ansioista.
Hallituksessa Saarela herättää ristiriitoja. Hänen pelejään kuvataan Sdp:ssä röyhkeiksi. Keskustalaisten piirissäkään Saarela ei nauti jakamatonta suosiota.

Sisäministeri Kari Rajamäki
Demarien Pekkarinen

Kielitaito: 4,5
Asiaosaaminen: 7,5
Pelisilmä: 8
Paineensieto: 7
Huolellisuus/tarkkaavaisuus/ahkeruus: 8
Yleisarvosana: 7

Varkautelainen Kari Rajamäki (sd), 58, omaa suuren lähtönopeuden mutta heikon koordinaatiokyvyn. Sisäministeri on häärinyt liiaksi operatiivisella tasolla, eikä ole malttanut pysytellä ministeritason yleisjohtamisessa.
Poliisiministerinä hän on ollut vahvasti virkamiestensä talutusnuorassa. Tiukka pamppu- ja kontrollilinja on mennyt läpi myös rajaturvallisuusasioissa. Pakolaispolitiikan tiukka linja on saanut kritiikkiä. Joistakin Rajamäen lausunnoista on haisteltu jopa rasistisia vivahteita. EU-puheenjohtajuus meni penkin alle jo heikon kielitaidon takia.
Esimiehenä Rajamäki on oikullinen ja äreä. Ovi paukkuu ministerin virkahuoneessa, naiset itkevät ja miehet murjottavat. Kotiseutu on pärjännyt valtion rahanjaossa, koska lähes ainoana demarina Rajamäki osaa myös iltalypsää.

SK 5/2007

Takaisin