Kokoomus haluaa lähemmäs länttä

Puoluekokous yrittää tehdä eroa perussuomalaisiin. Se hahmottelee yhteiskuntaa, jossa on vähemmän valtion ohjausta ja enemmän Natoa, EU:ta ja pieniä ydinvoimaloita.

politiikka 04.09.2020 06:00
HEIKKI VENTO
Petteri Orpo on saamassa jatkokauden kokoomusjohdossa.
Petteri Orpo on saamassa jatkokauden kokoomusjohdossa. © MARKKU ULANDER/LK

Lähivuosien tavoiteohjelman hyväksyminen on kokoomuksen 4. syyskuuta Porissa alkavan puoluekokouksen tärkein asia. Tavoiteohjelma on lähtölaukaus politiikan syksyyn ja kuntavaaleihin.

Huhtikuun vaaleissa kokoomus on vaarassa menettää suurimman kuntapuolueen valtikan sosiaalidemokraateille tai perussuomalaisille.

 

Kokoomus kamppailee perussuomalaisten kanssa äänistä ja johtavan oppositiopuolueen asemasta. Ohjelmassa yritetään tehdä selväksi kokoomuksen ja perussuomalaisten ero, mikä näkyy parhaiten suhtautumisessa Euroopan unioniin.

Suomen pitää kokoomuksen mielestä hakeutua jäseneksi kaikkiin keskeisiin läntisiin järjestöihin. Se tarkoittaa talousyhteistyön lisäksi myös puolustusta eli liittymistä sotilasliitto Natoon.

Ohjelmaluonnoksessa asetetaan tavoitteeksi EU:n turvatakuiden ja yhteisvastuun vahvistaminen. Myöhemmin läntisen maailman pitäisi harkita EU:n ja Naton puolustustehtävien yhdistämistä.

Sisältö