Aktiivimalli kuopattiin, mutta silti se vaatisi vielä yhden selvityksen: Paljonko lain toimeenpano ja purkaminen maksoivat?

Uutisanalyysi: Aktiivimallin työllisyysvaikutuksista ei saatu tolkkua missään vaiheessa.
SAK järjesti aktiivimallin vastaisen mielenilmauksen Helsingin Senaatintorilla 2. helmikuuta 2018.
SAK järjesti aktiivimallin vastaisen mielenilmauksen Helsingin Senaatintorilla 2. helmikuuta 2018. © MARTTI KAINULAINEN / Lehtikuva

Juha Sipilän (kesk) hallituksella oli hyvä tavoite. Työllisyysasteen täytyi nousta, jotta Suomella olisi jatkossakin varaa hoitaa kansalaiset vauvasta vaariin.

Työllisyyden nostamiseksi Sipilän hallitus toteutti kovia ratkaisuja, joiden lopputulos kuitenkin jäi asetetuista tavoitteista.

Yksi näistä epäonnistuneista työllisyyshankkeista oli niin kutsuttu aktiivimalli, jota vastusti kansalaisaloitteessakin peräti yli 140 000 ihmistä. Kansalaisaloite ei mennyt eduskunnassa läpi, mutta pääministeri Antti Rinteen (sd) hallitusohjelmassa linjattiin, että aktiivimalli puretaan.

Näin tapahtui vasemmistoliittolaisen sosiaali- ja terveysministeri Anna-Kaisa Pekosen johdolla 1. tammikuuta 2020 alkaen. Kaksi vuotta kestänyt poliittinen päähänpinttymä aktiivimallista laitettiin lopullisesti mappiin Ö. Lopulta sitä eivät kaivanneet edes sen luojat keskusta, kokoomus ja perussuomalaiset.