Poliisi: Rikoslaissa porsaanreikä – näin ryöstö muuttuu varkaudeksi

Kotimaa 15.1.2013 08:20

Ennen ryöstettiin pankkeja, nyt kultasepänliikkeitä. Ja yhä useammin leikkiaseella.

Sig Sauer -pistooli. Kuva Wikipedia.

Röyhkeät aseelliset ryöstöt ovat kuohuttaneet viime viikkoina Ruotsissa. Rikolliset ovat iskeneet niin pankkeihin, kultasepänliikkeisiin kuin arvokuljetusautoihin. Myös Suomessa kultasepänliikkeiden ryöstöt ovat nousseet otsikoihin.

Mutta tilastojen mukaan ryöstöt ovat vähentyneet selvästi: vuonna 2002 Suomessa kirjattiin 2120 ryöstöä, vuonna 2011 enää 1622.

Pankkiryöstöjen kultakausi oli 20 vuotta sitten. Vuonna 1992 ryöstettiin 117 pankkia, keskimäärin yksi pankki joka kolmas päivä.

Mihin pankkiryöstöt katosivat, rikostarkastaja Petri Rainiala Helsingin paljastavan rikostutkinnan toimiyksiköstä?

”Pankkiryöstöihin liittyi usein porukoita, jotka tekivät niitä ryppäissä. Yhtä niistä kutsuttiin aikoinaan Honda-liigaksi. Pankit eivät olleet myöskään varustautuneet aikaviivelukoin ja muilla turvamekanismeilla niin kuin tänä päivänä.”

”Raha on nykyään muovirahaa ja dataa, tiskillä ei käsitellä yhtä paljon käteistä. Pankeissa säilytetään myös vähemmän rahaa, mikä on myös yksi suojautumisen keinoista. Pankkeja on ylipäätään paljon vähemmän kuin 20 vuotta sitten.”

Millainen on 2000-luvun pankkiryöstäjä?

”Karkeasti ottaen voidaan erottaa impulsiivinen ja suunnitelmallinen tekotapa. Impulsiivisella tekijällä on pakottava rahantarve, joka purkautuu ryöstönä. Etenkin päihderiippuvaiset saattavat toimia tällä tavoin.”

”Ammattimaiset rikolliset toimivat rationaalisesti. He pohtivat, mistä saa mahdollisimman suuren hyödyn mahdollisimman pienellä riskillä. Heille pankki ei välttämättä ole houkuttelevin kohde.”

Myös Suomessa kultasepänliikkeiden ryöstöt ovat lisääntyneet. Mistä se kertoo?

”On jossain määrin epäselvää, onko isku kultasepänliikkeeseen ryöstö vai varkaus tai niiden törkeä tekotapa. Perusmuodossa ryöstö edellyttää henkilöön kohdistuvaa väkivaltaa tai sen välitöntä uhkaa, mutta korut viedään usein harhauttamalla tai sieppaamalla.”

”Teko on voinut olla hyvin suunnitelmallinen, mutta jos se ei täytä ryöstön tunnusmerkistöä, tekijä tuomitaan varkaudesta tai törkeästä varkaudesta. Sanktio on lievempi kuin törkeästä ryöstöstä.”

”Pidän myös sitä lainsäädännön epäkohtana, että leikkiaseella, replikalla, tehty ryöstö tulkitaan yleensä oikeudessa varkaudeksi, koska se ei ole hengenvaarallinen väline. Rikostilanteessa leikkiase on kuitenkin yhtä tehokas kuin oikea, ja se voi aiheuttaa henkisiä vammoja.”

Ketkä tekevät suunniteltuja, ammattimaisia ryöstöjä?

”Bisnes on siirtynyt ulkomaalaisten käsiin. Osa ryhmistä on kansainvälisiä, ne kiertävät ympäri Pohjois-Eurooppaa. Isketään Ruotsiin, poistutaan maasta, isketään seuraavaksi Suomeen.”

”Ruotsissa suureen osaan rahalaitos- ja arvokuljetusryöstöihin ovat ottaneet osaa ulkomaalaiset ja muu kuin kantaväestö. Ihmisten liikkuvuus ja maahanmuutto lisääntyvät myös Suomessa. Maahanmuuttajien kotouttaminen ja syrjäytymisen ehkäisy on hyvin tärkeää, jotta Ruotsin kaltaisia ongelmia ei pääse syntymään.”