Poliisi: ”Koulu-uhkauksia tullut muutamassa kuukaudessa valtava määrä”

Kotimaa 3.12.2008 20:20

Kouluja uhataan Suomessa päivittäin. Poliisi uskoo, että koulu-uhkaukset ovat tulleet jäädäkseen.Kemin lyseon lukio jouduttiin evakuoimaan tiistaina 26. helmikuuta 2008 liitutaululle kirjoitetun uhkausviestin takia. Poliisi ei tutkimuksissaan löytänyt koulun tiloista kuitenkaan mitään poikkeavaa.

Kemin lyseon lukio jouduttiin evakuoimaan tiistaina 26. helmikuuta 2008 liitutaululle kirjoitetun uhkausviestin takia. Poliisi ei tutkimuksissaan löytänyt koulun tiloista kuitenkaan mitään poikkeavaa.

Poliisi ei vielä kerro, onko viime aikoina esiin tulleissa koulu-uhkauksissa useita vakavia
tapauksia. Keskusrikospoliisi kertoi marraskuun alussa, että se uskoo paljastaneensa suunnitelman kouluiskusta, jota luonnehdittiin erittäin vakavaksi ja pitkälle valmistelluksi.

Tähän mennessä uhkauksia on tullut poliisin tietoon Kauhajoen kouluammuskelun jälkeen 200, ja rikosilmoituksia on tehty noin 160. Sisäministeriön poliisiylitarkastaja Robin Lardot ei kuitenkaan tässä vaiheessa kerro, onko tapausten joukossa muita yhtä vakavia uhkauksia kuinkrp:n kertoma.

”Esitutkinta on edelleen kesken suurimmassa osassa tapauksia”, hän sanoi keskiviikkona.

Koulu-uhkauksissa yleisin epäilty rikosnimike on joko laiton uhkaus, perätön vaaran ilmoitus tai ilkivalta. Suurinta osaa on tutkittu laittomana uhkauksena.

”Valtaosa tapauksista on ollut sellaisia, että uhkaus on tehty joko ilkivaltaisesti, hetken mielijohteesta tai ajattelemattomuutta. Osa kuitenkin on ollut varsin konkreettisia.”

Syyteharkintaan koulu-uhkauksista on toistaiseksi edennyt noin viisi tapausta. Tutkinnan aikana poliisi on käyttänyt myös pakkokeinoja, eli Lardotin mukaan jossakin vaiheessa epäiltyjä on ollut kiinni otettuna tai pidätettynä.

Vakavia uhkauksia
kymmenkunta

Suurin osa rikosilmoituksista on tehty Etelä- ja Länsi-Suomen lääneissä. Eniten uhkauksia on tullut yläasteilla, ja suurin osa uhkailusta epäillyistä on miehiä. Epäiltyjä on yhteensä noin 70.

Uhkausten jäljille poliisi on päässyt muun muassa valvomalla internetiä. Krp on aiemmin kertonut, että erilaisia koulu-uhkauksia on löytynyt netistä runsaasti, mutta että vakaviksi niistä on arvioitu noin kymmenen.

Poliisi myös uskoo, että koulu-uhkaukset ovat tulleet Suomeen jäädäkseen Jokelan ja Kauhajoen kouluammuskelujen jälkeen. Uusia kouluihin kohdistuneita uhkauksia tulee ilmi edelleen lähes päivittäin.

”Ennen Jokelaa tapaukset olivat aivan yksittäisiä, mutta nyt on tullut muutamassa kuukaudessa valtava määrä. Varmasti jossakin vaiheessa tämä ilmiö jonkin verran tasaantuu, mutta sitä, päästäänkö tästä kokonaan, niin sitä epäilen”, Lardot sanoo.

Teksti
SK netin toimitus
Laura Kolu, STT

Kuva
Nina Susi / Str / Lehtikuva