Pohjoisen hiihtokeskusten myynti laski ennätystalvesta huolimatta – Pyhä käytti lamaa hyväkseen

Kotimaa 24.9.2010 11:07
Ruka Seitsemän vuoden ja 85 miljoonan euron investointien jälkeen Rukan kävelykylä on valmis. Kuva Rukakeskus.

Pitkästä ja lumisesta talvesta huolimatta pohjoisen hiihtokeskusten myynti yllättäen laski viime kaudella. Toiveet ennätystalven rikkomisesta sulivat parhaaseen lomakauteen ajoittuneisiin paukkupakkasiin sekä huhtikuun tuhkakriisiin.

Ulkomaisten asiakkaiden osuus laski, koska suorien charter-lentojen määrää karsittiin voimakkaasti. Tämä koski varsinkin taloustaantuman säikäyttämiä brittiasiakkaita. Tilastokeskuksen tietojen mukaan talvimatkalle saapuneiden brittien määrä putosi lähes 20 prosenttia.

Kyse ei ole pelkästään Suomesta, vaan saarivaltakunnan väki on karttanut muitakin lomakohteita Espanjan aurinkorannikkoa myöten.

Turistien määrää pudotti myös se, että euron kurssi pysyi vahvana verrattuna Englannin puntaan tai Ruotsin kruunuun.

Hiihtokeskusten runsaan kahden prosentin tulospudotuksesta huolimatta viime kausi oli hiihtokeskuksille kaikkien aikojen toiseksi paras. Myös urheilukauppiaat olivat lumiseen sesonkiin tyytyväisiä.

Etelä-Suomen hiihtokeskukset sen sijaan saavuttivat lumisen talven ansiosta kaikkien aikojen parhaimman tuloksensa. Etelä-Suomen markkinaosuus nousi 18 prosenttiin, Pohjois-Suomen osuus on noin 60 prosenttia.

Suomen hiihtokeskusyhdistyksen toiminnanjohtajan Sari Tolletin mukaan pienten paikallisten keskusten merkitys toimialan kasvulle on tärkeää.

”Monia paikallisrinteitä on nyt kahden hyvän talven jälkeen päästy kunnostamaan ja kehittämään”, Tollet kertoo.

Lähes kaikissa Lapin hiihtokohteissa keskitytään nyt maltillisiin investointeihin. Ylläksen Matkailuyhdistyksen toimitusjohtajan Nina Forsellin mukaan hiihtokeskuksessa paneudutaan nyt sijoitusten sulatteluun.

”Me panostamme nyt liiketoiminnan pyörittämiseen. Investointeihin taitaa kuulua se ajatus, että jossain vaiheessa ne alkavat tuottaa rahaa takaisin. Nyt on juuri se aika”, Forsell sanoo.

Taantuma on näkynyt Ylläkselläkin. Asiakasmäärät ovat pudonneet lievästi. Ennakkovarauksia on kuitenkin enemmän kuin viime talvena.

”Brittien merkitys hiihtokeskuksille on suuri, sillä heidän kiinnostuksensa ehti jo ennen lamaa siirtyä joulumatkailusta koko talvikautta koskevaan hiihtomatkailuun”, Forsell kertoo.

Brittituristeja kaivattaisiin Rukallakin, mutta muuten hiihtokeskuksessa ollaan tyytyväisiä. Rukakeskus Oy:n toimitusjohtajan Miia Porkkalan mukaan seitsemän vuoden rakentamisen jälkeen hiihtokeskuksen uusi näyttävä kävelykylä on valmis. Investointeihin on uponnut noin 85 miljoonaa euroa.

”Numeroita tärkeämpää on se, mitä asiakas saa sijoitusten seurauksena. Nyt nostokurjet poistuvat ja palvelutarjonta käynnistyy kunnolla vuosien jälkeen”, Porkkala sanoo.

Pyhätunturi hyödynsi taantumaa

Selkeän poikkeuksen kaikkien muihin hiihtokeskuksiin verrattuna tekee Pyhätunturi, jossa on tehty keskuksen historian suurimmat investoinnit ja rakennettu mittavaa HiihtoPyhä-aluetta. Hotelli Pyhätunturin laajennukseen haetaan parhaillaan rahoitusta.

Alueella on onnistuttu hyödyntämään lama-aikoja taitavasti. Pyhätunturi Oy:n hallituksen puheenjohtaja Kari Jussi Aho kertoo, että taantuman ansiosta yhtiö pystyi neuvottelemaan hyvän sopimuksen hiihtohissejä valmistavan yhtiön kanssa.

”Sama koski rakennusurakoita. Pelkkien hissien lisäksi rakentamiseen sisältyy isoja projekteja kuten maaurakointia, perustusten tekoa sekä hissihallien ja yläasemien rakentamista”, Aho sanoo.

”Jos me olisimme tehneet nämä panostukset kolmen vuoden kuluttua, asetelmat olisivat täysin toisenlaiset. Nyt myös Pelkosenniemen kunta hyötyi tilanteesta ja pystyi käyttämään hyväkseen Itä-Lapin rakennerahastoja infrastruktuuri-hankkeissaan.”

Noin kahdeksan miljoonan euron panostuksella Pyhällä on laajennettu ja pidennetty rinteitä sekä uudistettu hissejä. Suurin uutuus on kuuden hengen nopea tuolihissi, joka on varustettu sääkuomulla.

Kari Jussi Aho perustelee uusia palveluja sillä, että Rukalta, Leviltä ja Ylläkseltä saatujen kokemusten mukaan nopeisiin hisseihin siirtyminen tuo selvästi lisää asiakasvirtoja.

”Uusi piirre hiihtomatkailussa on, että ihmiset tekevät nykyisin valintojaan sen mukaan missä on miellyttävintä hiihtää”, Aho kertoo.

Kaudelle 2010-2011 Pyhälle valmistuu myös uusi Fis-luokiteltu kisarinne, jonka rakentamiseen Pelkosenniemen kunta on sijoittanut kolme miljoonaa euroa.

Tavoitteena on nostaa Pyhä Suomen viiden suosituimman hiihtokeskuksen joukkoon ja lähes kaksinkertaistaa asiakasmäärät vuoteen 2015 mennessä.