Kannattaako näitä puita polttaa?

Pohjois-Lapissa kaukolämpökattilassa palaa myös paksuja puunrunkoja. Energiayhtiö vakuuttaa, että rungot ovat viallisia eivätkä kelpaisi muuhun käyttöön.

Kotimaa 15.11.2019 06:00
Karoliina paananen
Ympäristökonsultti Ari Aalto on valokuvannut Inergian haalimia puita, joiden joukossa oli runsaasti läpimitaltaan 30-40-senttistä runkoja.
Ympäristökonsultti Ari Aalto on valokuvannut Inergian haalimia puita, joiden joukossa oli runsaasti läpimitaltaan 30-40-senttistä runkoja. © ARI AALTO

Pohjois-Lapissa toimivan Inergia Lämpö Oy:n ympärillä velloo kiista. Yhtiö tuottaa kaukolämpöä Inarin kuntaan polttamalla biomassaa. Bioenergian tuotantoon käytetään tavallisesti teollisuuden sivuvirtoja ja jätepuuta sekä nuorta puuta, joka ei sovi muun teollisuuden käyttöön.

Inergia on kuitenkin käyttänyt polttoaineenaan myös lähiseudulla kasvanutta paksua puuta.

Asia käy ilmi Inergia Lämpö Oy:n terminaalilta otetuista valokuvista. Ivalon Lintumaassa sijaitsevalle terminaalille on pinottu ohuiden rankojen lisäksi paksuja puita. SK:n haastatteleman asiantuntijan mukaan puut näyttävät kuvien perusteella tukki- ja lahopuulta.

Ilmastonäkökulmasta on järjetöntä polttaa vanhaa puuta, joka on sitonut hiiltä jopa vuosikymmeniä. Poltettaessa hiilidioksidi vapautuu ilmakehään hetkessä.

Inergian toiminta on herättänyt huolta erityisesti ympäristöjärjestöissä. Erityishuomiota on saanut se, että yhtiö hankkii puuta Hammastunturin erämaa-alueen lähellä sijaitsevasta Inarin yhteismetsästä. Alueella lajikartoituksia tehnyt ympäristökonsultti, diplomi-insinööri Ari Aalto kertoo, että metsästä on havaittu ainakin 35 uhanalaisen lajin esiintymiä. Vastaan tuli esimerkiksi erakko-, lutikka- ja kalkkikääpiä.

Sisältö