Plagioinnista epäilty Laura Huhtasaari varasti tekstejä myös blogiinsa – ”Ajattelin, että Yleltä voi lainata”

Huhtasaari sanoo parantaneensa tapansa talven 2017 uutisten jälkeen ja olevansa nykyään ”hirveän tarkka lähteiden merkitsemisessä”.
Kotimaa 16.5.2018 15:39

Perussuomalaisten kansanedustaja Laura Huhtasaari eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 15. toukokuuta 2018 © VESA MOILANEN / Lehtikuva

Plagioinnista pro gradussaan syytetty kansanedustaja ja perussuomalaisten varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari on käyttänyt myös blogissaan toisten kirjoittamia tekstejä ilman lähdemerkintöjä.

Huhtasaaren blogissa on ollut tekstivarkauksia ainakin vuodesta 2010 lähtien. Ensimmäisenä Huhtasaaren blogiinsa tekemistä tekstivarkauksista kirjoitti tammikuussa 2017 blogisti Reija Härkönen.

Kun kopioinnista  uutisoitiin laajemmin, Huhtasaari sanoi muuttavansa toimintatapojaan.

Näin Huhtasaari nyt vakuuttaa myös tehneensä.

”Sen jälkeen, kun minulle huomautettiin siitä, olen ollut hirveän tarkka lähteiden merkitsemisessä”, Huhtasaari sanoo.

Tekstivarkauksien uutisoinnin jälkeen tekemiinsä kirjoituksiin Huhtasaari on merkinnyt lähteitä. Aiempaa toimintaansa Huhtasaari perustelee sillä, että ilman lähteitä käytetyt tekstit ovat olleet yleisluontoisia.

”En ole ottanut kenenkään omia juttuja, omaperäisiä sisältöjä, jossa esimerkiksi kirjoitetaan todella rikkaasti, vaan ne ovat olleet Taloussanomien tai muiden juttuja. Jos siinä on toimittaja purkanut jonkun asian yleistajuisesti, niin olen ajatellut, että laitanpa tämän jakoon.”

Huhtasaari ehti kopioida tekstejä ilman lähteitä muun muassa Yleltä, Iltalehdestä ja Taloussanomista. Tyypillisimmät kohdat ovat muutaman virkkeen mittaisia suoria kopioita. Osaan kirjoituksista on kopioitu kohtia monista eri lähteistä.

”Minusta tämä kuulostaa vähän saivartelulta. Ne ovat olleet kovin pieniä osia, mitä olen ottanut. Jos olisin ottanut kokonaisia juttuja, niin olisin ne tietysti merkinnyt”, Huhtasaari sanoo.

Yleltä kopioitujen tekstien osalta Huhtasaari huomauttaa Ylen asemasta julkisen palvelun mediana.

”Ajattelin, että Yleltä voi lainata, kun se on ikään kuin yleistä tietoa. Nykyään merkitsen myös Ylen lähteeksi.”

 

Medioiden lisäksi Huhtasaari on kopioinut vuosien varrella tekstejä myös yksityishenkilöiltä kuten Iltalehden blogisti Pauli Vahteralta, kokoomuksen kansanedustaja Wille Rydmanilta ja Liberan blogiin kirjoittaneelta rahoituksen dosentti Anders Ekholmilta.

Muita kopioitujen tekstien lähteitä ovat muun muassa Suomen yrittäjät, Taloudellinen tiedotustoimisto TAT ja Ammatillisen koulutuksen edunvalvoja Amke ry.

Huhtasaari uskoo, että uutisointi gradun plagioinnista on vaikuttanut hänen luotettavuuteensa kansalaisten keskuudessa. Blogin tekstivarkaudet taas tuskin ovat, Huhtasaari arvioi.

”Uskon tästä olevan haittaa ihmisten mielikuvalle minusta, sillä yliopistoja arvostetaan Suomessa, ja kunnioitan niitä itsekin kovasti. Sillä tuskin on kovin paljoa vaikutusta, että olen kopioinut katkelman vaikkapa Ilta-Sanomista tai Suomen yrittäjiltä.”

Laajaa uutisointia Huhtasaari pitää poliittisena ajojahtina.

”Jos katsoo taaksepäin historiaani, niin ei ole mitään näyttöä, että olisin vilpillinen ihminen.”