Siellä missä kelloa ei tarvita

Kun Utöhön eksyy harvinainen lintu, saaren noin 40 asukkaan verkkaisen elämän sekoittavat lintuharrastajat.

Utön eteläkärjestä avautuu Itämeri Puolaan saakka. Saari on vuoden keskilämpötilalla mitattuna Suomen lämpimin paikka. Meri pysyy useimmiten sulana läpi talven. Suomen vanhin valomajakka toimii yhä. Puolustusvoimien tutka valvoo Itämerta. Myös keltainen luotsiasema on toiminnassa: saaren vierestä kulkevat laivareitit Turkuun ja Naantaliin, jonne matkaavat Nesteen isot tankkerit. © Outi Sarjakoski
Valokuva 01.02.2019 06:00
Kuvat Outi Sarjakoski ja Jorma Tenovuo Teksti Leena Sharma

Utön  majakkasaarella avomeren keskellä asuu ympäri vuoden noin 40 ihmistä. Mielikuva luonnon armoilla raatavista Myrskyluodon Maijoista ei vastaa Utön asukkaiden todellisuutta.

Saarelta löytyy kauppa, koulu, majakkakirkko, rukoushuone, hotelli, majoitusliike, kahvila ja katuvalot. Yhteysalus kulkee lähes joka päivä.

Outi Sarjakoski ja Jorma Tenovuo olivat vuonna 2006 käymässä Utössä ja viettivät vappua merikapteeni Eero Laaksosen seurassa. Kahvin ja konjakin ääressä tuli puhetta pienestä punaisesta tuvasta, jossa oli saaren korkein savupiippu.

Sarjakoski ja Tenovuo selvittivät pitkään tyhjillään olleen talon omistajat ja pääsivät vuokralaisiksi. Vuonna 2010 he saivat ostaa talon itselleen.

Pariskunnan yhteinen intohimo on luontokuvaus. Saaristomeren eteläosassa sijaitseva Utö tunnetaan yhtenä Suomen parhaista lintusaarista, koska se on lintujen muuttoreittien varrella. Jouluna 2013 saarelle ilmestyi Pohjois-Amerikasta harhautunut kettusirkku, joka oli nähty vain kaksi kertaa aiemmin Euroopassa.

Sisältö