Petoksista epäilty pyöritti matkatoimistoa Kaivopuistossa – suurlähetystön asunnossa

Bulgarian suurlähetystö: ”Irtisanomme vuokrasopimuksen.”
Kotimaa 23.5.2016 07:30

Matkustajia turvatarkastuspisteellä Helsinki-Vantaan lentokentällä. Arkistokuva. © Vesa Moilanen / Lehtikuva

Nelikymppinen liikemies on ollut vangittuna huhtikuun alusta epäiltynä kymmenistä petoksista. Hän omisti matkatoimiston, joka kauppasi Bulgariaan lentoja ja valmismatkoja.

Vuonna 2015 yrittäjä alkoi perua matkoja mutta jätti rahoja palauttamatta asiakkailleen. Nyt asianomistajia on vajaat sata, ja rikoshyöty arviolta 80 000 euroa.

Liikemies asui ja pyöritti bisnestä Kaivopuistossa, Helsingin hienostoalueella.

Vuokra-asunto on Bulgarian suurlähetystön omaisuutta.

”Hän on vuokrannut asunnon kolme vuotta aiemmin ennen kuin ongelmia ilmeni”, kertoo sähköpostitse ministerineuvos Maya Konstantinova Bulgarian suurlähetystöstä.

”Nykyisissä olosuhteissa aioimme purkaa vuokrasopimuksen.”

Suurlähetystö on tiennyt matkanjärjestäjän vaikeuksista, sillä muutamat bulgarialaiset ovat olleet yhteydessä diplomaatteihin.

Lähetystö on neuvonut kääntymään Suomen viranomaisten puoleen, sillä epäilty on ”toiminut Suomessa ja hänellä on sekä Suomen että Bulgarian kansalaisuus”.

Todellisuudessa matkatoimisto oli rekisteröity loppuajat Bulgariaan, Bulgaria Air Holidays nimellä.

Suomen Kuvalehden mukaan myös Bulgarian suurlähetystön työntekijät ovat ostaneet matkoja Bulgaria Air Holidaysista. Ministerineuvos Konstantinovan mukaan lähetystö ei ole käyttänyt toimiston palveluja virallisilla matkoilla.

”Henkilökohtaiset matkat ovat jokainen työntekijän oma valinta.”

Suomenkielisillä verkkosivuilla matkatoimisto käytti näyttävästi Bulgarian kansallisen lentoyhtiön Bulgaria Airin kuvaa ja logoa. Vuoden 2011 jälkeen lentoyhtiön yksikään kone ei ole laskeutunut Helsinki-Vantaalle.

”Matkatoimisto ja lentoyhtiö ovat yksityisiä yrityksiä. Lähetystö ei ole tietoinen niiden keskinäisistä kaupallisista yhteyksistä”, Konstantinova kertoo sähköpostitse.