Henna Virkkunen: Pakkoruotsin poistamisen vaikutuksia ei ole arvioitu

Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Kokoomus ja keskusta ovat tällä viikolla hakeneet kiivaasti sopua puolueiden välejä hiertävään tuntijakokiistaan. Keskiviikkona hallituksen iltakoulussa ei vielä syntynyt yksimielisyyttä perusopetuksen uudistamisesta.

Iltakoulusta kiista siirtyi sivistyspoliittiseen ministeriryhmään. Avoimina ovat yhä melkein kaikki isot asiat, kuten valinnaisuuden määrä, uudet kouluaineet, uskonnon ja kielten ryhmäkoot ja kieltenopiskelun aloittamisajat.

Kokoomus on halunnut lisätä valinnaisten tuntien määrää rajusti, kun taas keskusta pelkää, että hallituskumppanin ajama malli romuttaisi pahimmassa tapauksessa peruskoulun tasa-arvon. Sosiaalidemokraatit antavat oppositiosta keskustalle sivustatukea.

Yksi asia on kuitenkin jo lyöty poliittisella tasolla lukkoon. Pakollinen ruotsi kuuluu jatkossakin peruskoulun opetusohjelmaan, vaikka tuntijakoesityksen tämä kohta onkin saanut kovaa kritiikkiä monelta suunnalta.

Opetushallituksen pääjohtajan Timo Lankisen (kok) johtamaan tuntijakotyöryhmään kuulunut eduskunnan sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Raija Vahasalo (kok) sanoo suoraan, että ryhmällä ei ollut asiassa vapaita käsiä.

“Puoluejohdot olivat säilyttämispäätöksen taustalla”, hän muotoilee.

Opetusministeri Henna Virkkusen (kok) mukaan ruotsin kielen asema on liian iso ja periaatteellinen kysymys ratkaistavaksi tuntijakouudistuksen yhteydessä.

“Jos Suomessa halutaan tehdä päätös, että kaikki eivät enää opiskele kotimaisia kieliä, se on valmisteltava perusteellisesti. Kun lakeja muutetaan, pitää aina erikseen arvioida muutosten vaikutukset. Sellaista työtä ei ole nyt tehty”, hän selittää.

Raija Vahasalo perustelee ruotsin pakollisuutta esimerkiksi julkisten virkojen kelpoisuusvaatimuksilla. Suomessa on perinteisesti edellytetty virkamiehiltä molempien kotimaisten kielten hallintaa.

“Jos siitä luovutaan, yksi peruste putoaa pois. Mutta se on perustuslakivaliokunnan asia”, Vahasalo sanoo.

Henna Virkkunen haluaa itse pitää ruotsin pakollisena kaikissa oloissa.

“Ruotsin kieli ja suomenruotsalaisuus ovat minusta tärkeä osa suomalaista yhteiskuntaa. Siksi on tärkeää, että täällä opiskellaan molempia kotimaisia kieliä.”

Lisää peruskoulun tuntijakouudistuksesta SK:ssa 43/2010 (ilm. 28.10.).
Millaisen koulun sinä haluaisit? Osallistu keskusteluun.