Pertti Salolanen: Kiviniemi toimi väärin, kun vaikeni Kiinassa ihmisoikeuksista

Kotimaa 14.11.2010 13:00

Pertti Salolainen

Suomen Oslon-suurlähetystö on saanut monien muiden lähetystöjen tavoin Kiinalta kehotuksen boikotoida juhlaa, jossa toisinajattelija Liu Xiaobo saa Nobelin rauhanpalkinnon. Odotitteko kiinalaisilta tällaista reaktiota, eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Pertti Salolainen (kok)?

”Osasin odottaa aika kovaa reaktiota. Kiinalaiset ovat tällaisissa asioissa erittäin herkkiä. Kun kysytään, miten siihen pitää suhtautua, minusta on päivänselvää, että Suomi osallistuu juhlaan korkealla profiililla.”

Miksi Kiina reagoi näin voimakkaasti juuri tähän asiaan?

”Syyt saattavat olla itse asiassa sisäpoliittisia. Ajatus kulkee niin, että kun keskiluokka vaurastuu ja saa lisää tietoa, se voi aktivoitua. Siitä taas voi tulla sisäisiä ongelmia.”

Kiinan varaulkoministeri on sanonut, että jokainen eurooppalainen hallitus, joka lähettää edustajansa juhlaan saa vastata seurauksista. Kuinka vakavasti tällaiset uhkaukset pitää ottaa?

”Kiinalla on nykyisin siinä määrin vaikutusvaltaa, että jotain seurauksia voi olla. Mutta kun itse kävin Kiinassa Tiananmenin tapauksen (Taivaallisen rauhan aukion verilöyly 1989) jälkeen ja kritisoin pääministeri Li Pengille maan ihmisoikeustilannetta, siitä ei seurannut mitään. Itse asiassa matkan jälkeen Suomen kauppa Kiinan kanssa kolminkertaistui.”

Uhkaukset ovat siis enemmän retoriikkaa?

”Täytyy ottaa huomioon, että monet johtavat poliitikot ovat presidentti Barack Obamaa myöten vaatineet Liun vapauttamista. Kiina joutuu harkitsemaan, kuinka pitkälle se voi mennä, kun ulkopuolisen maailman reaktio on ollut niin yksimielinen.”

Onko Nobel-palkinnon synnyttämässä keskustelussa mitään uutta?

”Ei hirveän paljon. Kuolemanrangaistusta, toisinajattelijoiden kohtelua ja Tiibetin asemaa on arvosteltu koko ajan.”

Kiinassa on edelleen kuolemanrangaistus, toisinajattelijoita vangitaan ja Tiibetin tilanne on synkkä. Voivatko muut maat edes vaikuttaa Kiinan ihmisoikeuspolitiikkaan?

”Jotain vaikutusta täytyy olla pitkässä juoksussa. Mutta kiinalaiset ovat taitavasti todenneet, että ihmisoikeuksia rikotaan muuallakin. Yhdysvallat on syyllistynyt erittäin vakaviin rikkomuksiin, ja myös Venäjällä on poljettu ihmisoikeuksia rajusti.”

Jotkin Yhdysvaltojen toimet terrorismin vastaisessa sodassa ovat heikentäneet sen uskottavuutta ihmisoikeusasioissa?

”Näin täytyy sanoa. Esimerkiksi Guantanamo ja se, että sitä ei ole pystytty lupauksista huolimatta sulkemaan, samoin kuin erilaiset kidutusmuodot, vesikidutus ja muut.”

Kuinka paljon eri maiden taloudelliset intressit vaikuttavat siihen, miten ne ottavat kantaa Kiinan ihmisoikeuksiin?

”Kyllä ne jonkin verran vaikuttavat, koska kritiikkiä ei ole viety hirvittävän pitkälle. Jos nyt huomasin, niin esimerkiksi pääministeri Mari Kiviniemi (kesk) ei ottanut ihmisoikeuksia esille, kun hän kävi Kiinassa.”

Oliko se virhe?

”Minusta se oli virhe.”

Kuinka pahan särön Liun saama Nobel on aiheuttanut Kiinan ja lännen suhteisiin?

”En usko, että se kestää kovin kauan tai että sillä olisi hirveän vakavia seurauksia.”

Kuva Timo Jaakonaho / Lehtikuva.