Pertti Salolainen puolusti verkkokalastuskieltoa Saimaalle

Kotimaa 15.7.2009 15:26

”Saimaannorppa on suomalaiselle luonnonsuojelulle testitapaus.”

Pertti Salolainen Pertti Salolainen puhui ajankohtaisesta aiheesta, sillä keskiviikkona yksi norppa kuoli verkkoihin Puruvedellä. Kuva Mikko Stig / Lehtikuva.

WWF:n hallintoneuvoston puheenjohtaja, kansanedustaja Pertti Salolainen (kok) otti keskiviikkona kantaa saimaannorpan puolesta.

”Onko verkkokalastuskielto liikaa vaadittu”, hän kysyi Saimaa Summit -tapahtumassa Savonlinnassa.

”Jos verkkokalastus kielletään Saimaalla keväisin, kukaan ei kuole nälkään. Katiskalla ja onkimalla voi kalastaa.”

Samoihin aikoihin Salolaisen puheenvuoron kanssa sanomalehti Itä-Savo julkaisi verkkosivuillaan uutisen norpan verkkokuolemasta Puruvedellä.

Salolainen painotti, että ympäristöasioista on kyllä helppo puhua, mutta teot ovat toinen asia. Näitä tekoja hän kaipaisi nyt saimaannorpan suojelussa. Hänen mukaansa saimaannorppa onkin suomalaiselle luonnonsuojelulle testitapaus. Nykyisin Saimaalla pyritään rajoittamaan verkkokalastusta keväisin vapaaehtoisuuteen perustuen.

”Vapaaehtoisuus on hyvä periaate, mutta jos se ei toimi, niin sitten tarvitaan lakia. Norppa on niin huonossa hapessa.”

Salolaisen mukaan luonnonsuojeluasioissa yksittäiset ihmiset ovatkin sietämättömässä asemassa.

”Ihmisten niskaan ei saa sysätä liikaa vastuuta näissä asioissa. Päätöksentekijöiltä kaivataan ratkaisuja kaikilla tasoilla.”

Puheenvuorossaan Savonlinnassa Salolainen otti myös kantaa ydinvoiman puolesta. Siinä hän eroaa WWF:n yleisestä näkemyksestä. Ydinvoimamyönteisyyttään Salolainen perusteli sillä, että ydinvoima säästää soita ja koskia, joita ei tarvita energiantuotantoon. Salolainen kertoi, että hän kantaa huolta alkuperäisluonnon tilasta.

Aiheesta lisää
Kiista saimaannorppien määrästä: Kuinka norpat lasketaan? (Suomenkuvalehti.fi 29.5.2009)