Perinteiset passit halutaan historiaan – Hollanti ja Kanada aloittivat testin, joka toisi passin ja viisumin älypuhelimeen

Passiapplikaatiota käyttävien matkustajien on suostuttava siihen, että rajaviranomaiset ja lentoyhtiöt pääsevät käsiksi ohjelman salattuihin henkilötietoihin.
Kotimaa 3.7.2019 07:32
Automaattisia passintarkastuslaitteita. Kuvituskuva.
Automaattisia passintarkastuslaitteita. Kuvituskuva. © HEIKKI SAUKKOMAA / LEHTIKUVA

Amsterdamin sekä Toronton ja Montrealin välillä on pian mahdollista matkustaa ilman fyysistä passia. Alankomaat ja Kanada ilmoittivat keskiviikkona 26. kesäkuuta aloittaneensa pilottikokeilun, jossa passin voi korvata matkapuhelimeen ladattavalla applikaatiolla.

Passiohjelma sisältää lohkoketjuteknologialla salattuna samat tiedot ja biometriset tunnisteet kuin mitä fyysisessäkin passissa on. Myös mahdollisesti tarvittavat viisumit liitetään sähköisesti passiohjelmaan.

Päästäkseen käyttämään passiapplikaatiota matkustajien on suostuttava siihen, että niin rajaviranomaiset, lentoyhtiöt kuin muutkin tahot, jotka yleensä vaativat nähtäväkseen passia, pääsevät käsiksi ohjelman salattuihin henkilötietoihin.

Pilottihanke kulkee nimellä Known Traveller Digital Identity eli KTDI. Vuoden 2019 aikana kokeilussa mukana olevat matkustajat kantavat vielä passiohjelman rinnalla myös fyysistä passia. Alkuvuodesta 2020 lähtien järjestelmän pitäisi toimia kokonaan älypuhelimen voimin.