Perheväkivalta: Kolmikymppiset miehet osaavat jo hakea apua väkivaltaisuuteensa

Kotimaa 21.10.2008 10:57

Kun oma väkivaltaisuus alkaa huolestuttaa, yli kolmikymppiset miehet osaavat jo hakea apua. Ensi- ja turvakotien liiton Jussi-työssä apua hakevien miesten määrä on kaksinkertaistunut viimeksi kuluneiden kymmenen vuoden aikana. Osallistu keskusteluun: Miten perheväkivaltaan tai sillä uhkailuun tulee reagoida?perheväkivalta

Jussi-työ on tarkoitettu miehille, jotka haluavat ehkäistä omaa väkivallan käyttöään lähisuhteissaan.

Nykyisin huolestaan käy puhumassa vuosittain kaikkiaan viitisensataa miestä, joista kaksi kolmasosaa on jo käyttäytynyt väkivaltaisesti vaimoaan kohtaan.

Perheväkivaltaa on kaikissa yhteiskuntaluokissa, mutta erityisesti syrjäytyneiden ongelmat huolestuttavat.

”Apua pitäisi olla tarjolla erityisesti sellaisilla alueilla, joilla esimerkiksi iso miesvaltaisen alan työnantaja sanoo irti suuren määrän työntekijöitä”, katsoo kehittämispäällikkö Jussi Pulli Ensi- ja turvakotien liitosta.

Jussi-työstä apua hakevista työttömien osuus on 17 prosenttia eli noin kymmenen prosenttiyksikköä suurempi kuin miesten työttömyys koko väestössä.

Avun tarve tunnistetaan
usein liian myöhään

Suurin osa miehistä on tullut hakemaan apua oma-aloitteisesti, kun ongelmat kasautuvat ja parisuhde kriisiytyy. Oma-aloitteisesti yhteyttä ottavat ovat usein motivoituneita oman käyttäytymisen muuttamiseen ja väkivallan lopettamiseen. Väkivallasta eroon pääseminen on kuitenkin vaikeaa. Joka neljäs hakee apua uudestaan.

Miehen kriisit ajoittuvat usein keskimäärin 11 vuotta kestävän avioliiton puoliväliin, jolloin perhe on perustettu, lapset pieniä ja työelämä kiireisessä vaiheessa.

Pullin mukaan omien tunteiden ja väkivaltaan johtavien tilanteiden tunnistaminen ovat ratkaisevia vaiheita, kun yritetään estää tunteiden puhkeamista väkivallaksi. Oman uhkaavan käytöksen merkkejä ovat muun muassa läheisten pelko, hämmennys omien reaktioiden voimakkuudesta, riitojen syveneminen ja kärjistyminen sekä yksin jääminen.

Avun tarve tunnistetaan kuitenkin usein liian myöhään eli vasta sen jälkeen, kun väkivalta on ollut jo fyysistä. Apua hakevista miehistä joka seitsemäs on käyttänyt fyysistä väkivaltaa. Useimmiten kohteena on puoliso, mutta lasta vahingoittaa pelkkä väkivallan näkeminen.

Faktoja
Jussi-työstä

Ensi- ja turvakotien liiton Jussi-työ on tarkoitettu miehille, jotka haluavat ehkäistä omaa väkivallan käyttöään lähisuhteissaan ja tarvitsevat apua kriisinsä selvittämisessä.

Apu on henkilökohtaista keskustelua, neuvontaa ja ohjausta. Tapaamisia on 2–10.

Tapaamisissa miestä kannustetaan ottamaan vastuu omasta väkivaltaisuudestaan.

Apua hakevien määrä on kaksinkertaistunut. Myös avun tarjonta on lisääntynyt.

Nykyisin Jussi-työtä tekeviä Ensi- ja turvakotien liiton jäsenyhdistyksiä on kahdeksalla paikkakunnalla: Helsingissä, Lahdessa, Lappeenrannassa, Mikkelissä, Oulussa, Porissa, Turussa ja Vantaalla.

Teksti
SK netin toimitus
Sinikka Suosalmi, STT

Kuva
Mikko Stig / Lehtikuva

Lisää aiheesta
Ensi- ja turvakotien liitto

Keskustelu
Kerro kokemuksistasi: Miten perheväkivaltaan tai sillä uhkailuun tulee reagoida?